*Nettavisen* Nyheter.

Ølbyen London

Jeg er mer anglofil enn jeg egentlig liker å innrømme og mener at London er mer sentralt enn Oslo (forskjellen fra Bergen er 1 time på flyet). Derfor vil jeg prøve å dele noen av mine London-tips med dere. Tipsene passer selvsagt best for de ølinteresserte, men her er det ikke nødvendig å være helfrelst ølnerd for å kunne kose seg på det omtalte stedene. Jeg har hatt med både min kone og forholdsvis normale venner på en del av det som blir nevnt her og etter det jeg skjønner har de kost seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


The Kernel (Foto: Tom Young)

London har hatt en bryggeriutvikling som på en del måter kan sammenlignes med det som har skjedd i Norge. I 199 hadde byen 2 bryggerier og i 2010 fantes det 14. I dag har London ca. 80* bryggerier og en så mangfoldig øl-scene at en neppe finner maken på denne siden av Atlanteren. Denne revolusjonen har skjedd på et område der en kan reise på tvers på under to timer, og det med kollektivtransport. Dette betyr ikke at en kan rusle inn på hvilken pub som helst og finne masse spennende øl, men med litt planlegging gir det muligheter for en mengde gode øl-opplevelser.

Bermondsey Beer Mile
Dette er en heldags ølopplevelse. Den består enkelt fortalt i å besøke 6 forskjellige bryggerier, som ligger langs en jernbanestrekning på 1 engelsk mil. Noen av dem til og med i buegangene under jernbanelinjen. Bryggeriene er The Kernel, Partizan, Fourpure, Southwark, Brew By Numbers, Anspach & Hobday/Bullfinch. Om du ønsker å kutte ned er etter min mening The Kernel og Brew By Numbers som gjelder. Dette er en tur som kun kan gjøres på lørdager og om du håper på en omvisning gjelder det å være tidlig ute. Ingen tar seg tid til slikt når det er kø ved baren.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Slik kan det se ut når en planlegger er skal på Bermondsey Beer Mile (Safran Project)


Bryggeribesøk

Andre bryggerier har også åpent på lørdager. Det finnes en rekke å velge mellom. En av mine favoritter er Beavertown Brewery. Et stykke lenger nord i London enn de fleste beveger seg, men er det ikke bare positivt å få se litt mer av byen? I andre enden har vi f.eks. Fullers, som er en av de to som var der i 1999. Et bryggeri som har mye godt mer tradisjonelt engelsk øl å tilby. Her er det omvisning også i ukedagene.

Borough Market / The Rake / The Market Porter
Boroug Market kan enklest beskrives som et permanent "Bønder i Byn". Her finner du frukt, sopp, syltetøy, bakverk, spekemat, fisk, pølser, ost, skalldyr, det henger hele fasaner og du får kjøpt varmmat som paela, bratwürst, asiatiske retter og mye annet. Et sted som er verdt et besøk enten en er interessert i øl eller ikke. Inne på området finnes også Utobeer. Dette var lenge butikken med Londons beste ølutsalg og selv om de har fått hard konkurranse de siste årende holder de seg fortsatt i toppskiktet. Rett rundt hjørnet finner du The Rake. Dette er en liten pub med samme eiere som Utobeer og et sted der jeg alltid finner spennende øl.
I det samme området finner du The Market Porter. En pub som har et godt utvalg i britisk øl, gjerne fra cask. Med britisk mener jeg da både produsert i Storbritania og med et britisk smaksbildet. The Market Porter er temmelig populær på fredags og lørdagskvelder og er da ikke helt det rette stedet for å sette seg ned med rolig øl.

The Euston Tap
En av Londons absolutt minste puber, men samtidig en av dem med best utvalg i spennende øl. Den holder til i det som en gang var en del av den overdådige portalen i inngangen til Euston Railway Station. Ikke glem at det er både mer plass og toaletter i andre etasjen og legg merke til den gamle vindeltrappen om du tar turen opp. Tvers over gaten finne du The Cider Tap, i et tilsvarende lokale. Cideren som serveres her er ekte saker og må ikke forveksles med det søte klisset en får kjøpt på dagligvareforretninger. Prøv gjerne en tørr perry (pæresider).

The Jerusalem Tavern
Dette er bryggeripuben til St Peter's Brewery. Egentlig er den langt nyere enn den ser ut til ettersom den er bygget opp i senere tid, men den ser ut som en skikkelig gammel engelsk pub og er rett og slett et trivelig sted. Vær OBS på at den holder stengt i helgene.

Craft Beer Company
En pubkjede som (så godt som) bare serverer håndbrygget øl. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men Craft Beer Co er godt etablert med puber rundt omkring i London og i en del andre byer i England. Inventaret kan gjerne variere fra pub til pub, men de har godt ølutvalg felles.

Cask Pub & Kitchen
En liten perle som ligger i Pimlico, litt mer utenfor allfarvei for ferierende nordmenn enn de fleste som er nevnt her. Konseptet er såre enkelt. Godt øl og enkel og god mat, og de gjør det bra. Sammen med det rustikke lokalet blir dette en glimrende plass for en vennegjeng å sette seg ned for et måltid og noen øl.

BrewDog Bar
Muligens ikke like spennende nå når det finnes en i Oslo, men absolutt verdt et besøk om du er i området. BrewDog legger mye ære i å trene sine ansatte, så ikke nøl med å stille spørsmål om ølene de serverer. Den i Camden er nok mest aktuell for de fleste, men det finnes også BrewDog Bar i Shoreditch og Sheperd's Bush. I tillegg har vi BottleDog, for dem som ønsker å ta noen flasker med seg hjem.

Det finnes selvsagt en rekke andre steder som kan være grei å besøke, men det får jeg heller komme tilbake til.

Det du ønsker å unngå er kjedepubene. Disse er enten eid av et bryggeri eller har en avtale med få bryggerier og har dermed et begrenset utvalg av øl, selv om enkelte av dem nå har begynt med "guest beer". I tillegg er maten på kjedepubene ofte halvfabrikata som varmes opp og dermed av en noe slettere kvalitet enn hva en kan få på et sted som legger litt mer sjel i det.

* Eksakte tall er vanskelig å finne, men http://www.londonbeerguide.com talte til 77 (54 produksjonsbryggerier og 23 bryggeripuber) i mai i år.

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #olportalen #utvidhorisonten #London

Annonsebilag