Test av julevin

Det er klart for test av julevin. Vi har satt sammen en solid jury som skal smake seg gjennom 30 forskjellige juleviner, i løpet av halvannen time. Vi gjort et tilfeldig utvalg av forskjellige viner og serveres disse i en like tilfeldig rekkefølge. For at ikke en enkelt vin skal få fordelen av at glasset passer spesielt bra vil alle bli servert i standard kjøkkenglass. Temperaturen ved smakingen vil gjennomført være noe for lav. Selv vil vi overvåke det hele, passe tiden og sørge for å notere de saftigste og minst saklige kommentarene, for så å fremheve disse i artikkelen.

 

Bilde: Gravity broken down here, Maarten Takens, Flickr CC.

Juryen består av:

Stian Krog: Leder for Bergen Ølfestival og foredragsholder om øl og brygging. Han tar seg gjerne et glass vin i godt lag.

Tommy Holen Helland: Innkjøpssjef i Gulating Ølbutikk, ølsommilier og foredragsholder. Er kjent for å nyte både øl og vin.

Ingrid Elisabeth Skistad: Utdannet brygger og destillatør. Holder foredragsholder om øl og akevitt. Nyter vin med jevne mellomrom.

Amund Polden Arnesen: Utdannet sommelier og ølkelner.

Brynjulv Melve: Ekte vinentusiast


Selv om menneskene som er beskrevet over er reelle nok er selvsagt settingen bare en spøk. En spøk som bygger på hvordan avisene ser ut til å velge ut sine juryer til bedømming av juleøl og hvor lempfeldig de gjennomfører testene. Kunnskapen hor jurymedlemmene er gjerne meget god på både mat og vin, mens det kan skorte noe på spesialkunnskapen om øl. Dette avsløres blant annet på språket som brukes. Vintermer brukt på øl høres snodig ut for oss som har diskutert øl noen ganger.

De fleste juleøltester lider under mangelen på et definert mål. Det ser ut til å være opp til hver enkelt jurymedlem å bestemme om det skal fokuseres på mest "julete", best til julemat, mest typeriktig, mest likt tradisjonelt juleøl eller annet. Deretter smøres det hele sammen til en usammenhengende røre der ord som pinnekjøtt, pepperkaker, peiskos og tradisjon er spredt utover kommentarene uten å gi noen form for helhet rundt temaet jul.

Rekkefølgen ølet serveres i kan være svært viktig. De du har av restsmak i munnen vil alltid påvirke neste øl en smaker. Har en f.eks. nettopp drukket et sterkt krydret øl vil smaken helt klart påvirke neste øl. Noe som kan trekke vurderingen både opp og ned. Kombinert med temperaturer som ikke nødvendigvis passer ølet, blir hele testen fort et lotteri og terningkast kan bli mer beskrivende enn en ønsker. I ølbransjen har en rett og slet begynt å beskrive disse testene som juleøllotteri. Lotteri som kan gi store gevinster til bryggeriene som vinner, for ølene som kåres til vinnere selger deretter.

Det skal sies at det ikke er helsvart. Vi har i det minste gått noen skritt videre fra juryer bestående av "TV-personligheter" og tilsvarende. Enkelte aviser har til og med begynt å alliere seg med folk som virkelig kan øl og får disse til å arrangere selve testen, men for de fleste er det langt igjen frem til et nivå derdisse testene kan tas seriøst.

Min oppfordring til aviser, og andre medier som skal teste juleøl, er:

Ta ølet på alvor
Ta leserne på alvor
Bruk testarrangører som kan øl
Bruk jurymedlemmer som kan øl
og glem ikke at kvinner både drikker og kan øl

Lykke til med testingen av juleøl, enten dere gjør det for dere selv eller for lesere.

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg#malt #humle #gjær #olportalen #utvidhorisonten #juleøl #media

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag