*Nettavisen* Nyheter.

Travle tider for ølinteresserte

Det kan fort bli travelt å være ølinteressert om en prøver å få med seg brorparten av det som skjer i disse dager. Det arrangeres festivaler, kraner blir kuppet, juleøl lanseres og bøker både lanseres og diskuteres. Her får dere litt av det som skjer fremover.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Denne helgen arrangeres What's Brewing i Stavanger. Dette er en av landets mest spennende festivaler, med både norske og utenlandske bryggerier, bokbad, og et rikholdig "akademisk" program. Om en ikke er blant de heldige som har sikret seg billett er det nok bare å merke av i kalenderen for neste år. Forrige helg ble en av landets eldste ølfestivaler arrangert: Ølfestivalen på Nærbø. Denne arrangeres annethvert år og du har dermed god tid til å planlegge om du vil være med på neste. Her må jeg neste påpeke at en bør snakke litt sammen i Rogaland. De har nå tre ølfestivaler av noe størrelse (Haugesund i september) og alle arrangeres på høsten.

Samtidig med What's Brewing er det også en del andre arrangementer i Stavanger. Da først og fremst på ØST (Øl, Svette Tårer).

Førstkommende torsdag (29/10) arrangerer Bryggeriforeningen og Ølakademiet det tradisjonelle juleølslippet på Vulkan i Oslo. Dette er et arrangement der folkevalgte, presse og gode samarbeidspartnere er invitert. Er du ikke en av disse får du heller vurdere en tur til Bergen 7. november. Da arrangeres landets første rene julølfestival, med fokus på vestnorske bryggerier. Festivalen avsluttes med Beermaker's Dinner Julespesial, der det serveres juleøl til forskjellig mat.

Mellom disse to arrangementene sniker det seg in to andre. 30. oktober holder Nøgne Ø sin tradisjonelle juleølsmaking på bryggeriet i Grimstad og 31. oktober arrangeres den første ølfestivalen på Voss . Dette skjer i kulturhuset og de har allerede måtte utvide festivalområdet på grunn av stor interesse.

Foretrekker du Sørlandet arrangeres det Sørlandsmesterskap i hjemmebrygging i Grimstad 31.oktober.
Vil du heller kvalifisere deg som dommer til kommende hjemmebryggerkonkurranser, og bli bedre til å bedømme øl generelt, kan du melde deg på øldommerkurs i Ålesund 31. oktober.

Høsten er og boktid og så langt har det kommet ut 3 bøker og det er en på vei.

Ølsmaking, Finn din favoritt
(Gustav Foseid / Kagge Forlag)
En innføring i hva øl er, ølhistorie, hvordan en skal lete frem de forskjellige smakene. En bok for både nybegynneren og den noe erfarne ølkjenner.

Øl Vin Mat, Perfekte kombinasjoner til tradisjonsmat
(Gustav Jørgensen og Geir Salvesen / Bibere Forlag)
Forfatterne har tatt for seg tradisjonsmaten på Olympen i Oslo. Gustav har funnet passende øl og Geir har funnet passende vin. Dette gir gode innspill til drikkevalg også i hjemmet.

Øl- og Matboka, en guide til øl og mat
(Jørn Idar Amås Kvig / Front Forlag)
Jørn Idar foklare først litt om forskjellige øltyper, før han og en gjeng kokker slår seg løs med matching av mat og øl. God inspirasjon for kokker og ølkjennere.

Norsk øl- og bryggeriguide
(Knut Albert Solem / Vega Forlag)
En detaljert og oppdatert oversikt over hva som finnes og kommer av bryggerier her i landet. Lanseres til helgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Forfatterne dukker opp hos forskjellige bokhandlere, for signering og diskusjoner, frem mot jul. Det kan nevnes spesielt at Knut Albert stiller på scenen på What's Brewing i Stavanger til helgen og blir intervjuet om boken. Neste helg stiller han på Gulating Ølutsalg i Trondheim og 4. november er han på Verkstedet Bar 4. sammen med "Aja Bryggeri, Ego Brygghus, Eiker Ølfabrikk, Skavli Brygghus, Balder Bryggeri og Bådin - og vi håper også på en hemmelig gjest."

Som en skjønner kan det fort bli i meste laget å bite over for både den ene og den andre. Personlig konsentrerer jeg meg først om de to juleøl-arrangementene og festivalen på Voss. Deretter skal enda mer juleøl smakes og skrives om. I tillegg skal det spilles inn et par episoder av Vestkast, der jeg plutselig ble innmeldt i redaksjonen, og om jeg får tid skal jeg på Vinmonopolets presenatsjon og smaking av kommende øl.

De nevnte bøkene skal selvsagt også leses og anmeldes utførlig i god tid før julehandelen bør være avsluttet.

It's a dirty hobby, but .......

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #olportalen #utvidhorisonten #bok #festival

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag