RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trine Normann

2015 - Vi får dårligere råd selv om renta går ned!

Nyttårsrakettene har blitt skutt i været og det nye året ser ganske så forlokkende ut.

Men: etter å ha studert forskjelllige økonomiske faktorer de siste månedene, ser det ikke ut som vi kommer unna den svarte røyken som legger seg etter alle rakettene som er smelt opp! Og ikke pga det dyre fyrverkeriet i seg selv, vi bruker nok mye av det samme budsjettet på fyrverkeri hver enkelt av oss, siden hver enkelt stort sett har samme kjøpemønster og holdninger til hvor mye vi bruker på nettopp det.

 

På samme måte er privatøkonomien din et resultat av de samme vanene år ut og år inn, og det er også det som vil sette økonomien din på en stor prøve i 2015.

Alt ser jo tilsynelatende veldig fint ut: Storbankene vil sette ned lånerenta di, men hvor mye utgjør vel det i praksis?

0,25% utgjør kun noen hundrelapper i måneden,, selv om du kan hende har over en million i boliglån. Det er ikke mye, spesielt om dette blir eneste rentenedsettelsen, noen spår det motsatte og det kan like gjerne slå til.

Nok om renta, men ta den med deg i analysen.

 

Det som verre er, er at matvarene blir dyrere!

Kronekursen som vi har hørt om den siste måneden, gjør at Orkla, som er en av de store importørene av matvarer og produkter vi kjøper spesielt mye av, sa før helgen at de nekter å ta utgiftene som endret og dårligere kronekurs representerer. Da blir maten også dyrere! Er det noe vi bruker mye penger på hver eneste måned foruten bolig, er det mat, også om vi er sunne og unngår biff hver helg, nytter ikke! Maten er et stort budsjett for oss alle! Produkter som de fleste av oss kjøper: Pizza Grandiosa, Big One, samt produkter fra Lilleborg og Nora, andre renholdsprodukter og merket Pierre Robert som har mange produkter i sortimentet. Og så er det andre leverandører som også importerer og som ikke kommer til å stå for regninga, den må vi betale gjennom dyrere mat- og forbruksvarer vi bruker til vanlig.

Alt i alt vil din økonomi være avhengig av hvordan du tenker når du handler mat nå fremover. Impulskjøp blir mye dyrere enn før og mer enn de hundrelappene renta går ned med nå.Hvem vet hva som skjer på neste rentemøte? Ingen.

I tillegg er det spådd en høyere arbeidsledighet og ingen lønnsvekst for 2015. Og da blir det å tenke nøye over hva du handler hver måned i forbruksvarer etter gammel vane, dette blir forskjellen for mange. Man kan med andre ord ikke tenke bare ensidig på lavere rente,- og 2015 blir ett av de mest spennende årene økonomisk på lang tid og vil være en prøvelse for mange av oss forbrukere. Når det ikke blir noen økt lønn, vil det tære på økonomien automatisk. Planlegging og struktur blir derfor ekstra viktig nå på grunn av nettopp kronekursen, og en rente som er uforutsigbar.

Håper allikevel på ett Godt Nyttår med de beste ønsker til dere! og takker så mye for mange positive og konstruktive tilbakemeldinger i året som har vært.

Ser også frem til nye økonomiske analyser i 2015, det ser i sannhet veldig spennende ut, og krever mer av oss privatpersoner i forhold til økonomien. Stå på! :-)

Trine N