Banksjefens anbefaling til de unge: Kjøp bolig for å bo, ikke som en investering

Mange unge kommer nok til å få det vanskeligere fremover i forhold til opptak av boliglån. Avdragsfriheten er i tillegg foreslått innskjerpet av Finanstilsynet. Det å skaffe seg en bolig som en investering er ikke som det en gang var, skal vi tro Sentralbanksjef Øystein Olsen.

På den ene siden er det ikke forventet at renta umiddelbart stiger, sies det i uttalelsen fra rentemøtet 19. Mars, tvert imot kan vi forvente en styringsrente i intervallet 1/2 til 1 1/2% frem til neste rentemøte i Juni. Det skulle jo normalt tilsi at man kan slappe av i forhold til rentenivået og at sentralbanken ser positivt på utviklingen av boliglånsrenta. Men det er mer komplisert enn som så.

Sentralbanken la frem en rekke signaler i det norske markedet å forholde seg til før de tok avgjørelse vedrørende styringsrenta. Arbeidsledighet, oljepriser, lønnsvekst og internasjonal økonomi er blant disse, Det er faktorer som påvirker norsk økonomi og som sentralbanken tar hensyn til når styringsrenta skal fastsettes.

Etter den søte kløe kommer den sure svie og tidene har vært gode for renta i svært lang tid. Dette tilsier erfaringsmessig at trenden kan snu fortere enn vi aner.

Sentralbanksjefen ga også sitt råd til unge boligkjøpere på denne pressekonferansen:

" Ikke kjøp bolig som et investeringsobjekt, men for å bo over lengre tid! "

Dette er et sterkt signal, for mens bolig lenge nettopp har vært et investeringsobjekt for de fleste og mange unge studenter har spekulert i kjøp av bolig som en langsiktig investering, kan dette tolkes å være en svært lite lur strategi i fortsettelsen. Det kan derimot se ut for at det blir en blåmandag for boligprisveksten og fall i boligprisene, om ikke nå eller neste år, så i overskuelig framtid. Og dette av den enkle grunn: fordi markedet har vært godt over lang tid. Og fordi endringene vi har hatt i norsk økonomi inne olje- og kronekurs kan tyde på en annen kurs også på renta de nærmeste årene.


 

Pressemelding angående styringsrenta og signaler til ungdommen:

http://bcove.me/qmq14xcu

#privatøkonomi #boliglån #rente #avdrag #økonomidama

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.