Boligeier? Hva skjer fremover?

Nå har renta rast nedover og de fleste mener man ikke kan se for seg at den blir noe særlig lavere.

I tillegg er det på den andre siden en urovekkende utvikling som gjør at vi forbrukere allikevel ikke kan ligge på latsida økonomisk, fordi det med en lavere kronekurs blir dyrere for oss å kjøpe varer. Det vi merker det spesielt godt på i hverdagen er dagligvarer som vi bruker mye penger på.

Noen vil også bli arbeidsledige i løpet av året, fordi med lavere kronekurs blir det dyrere for bedrifter å investere (importere) noe som selvfølgelig går utover arbeidskraft.

Man skulle tro at vi boligeiere kan lene oss tilbake og slappe fullstendig av oppi det hele, renta er jo rekordlav og vi lever godt hver måned i forhold til tidligere. Men hvor lenge varer dette?

Vurderingene du som boligeier bør gjøre, er flere:

Sparing i boligen

Det er et velkjent råd fra økonomer at man legger opp til en form for sparing i boligen sin.

Nå fremover kan dette bildet endre seg, det er ikke sikkert boligen vil fungere like godt som "sparegris" i fortsettelsen.

Kanskje er det lurt å skaffe seg en buffer på siden og ikke legge alle pengene dine i boligen. Og gjøre det nå mens du har muligheten til å skaffe denne bufferen.

En slik buffer kan du benytte til å betale ned på gjelda om renta skulle stige mye. Eller du kan benytte den som "ekstrainntekt" som du fordeler over lengre tid mens renta er høy. Boligen din kan i tillegg tape seg i verdi fremover. Da mister du mindre av de pengene du har lagt i boligen eller sikrer verdifallet gjennom å spare penger ved siden av.

På samme måte kan det være lurt å unngå låneopptak for å investere ytterligere i boligen, du legger da mer penger i boligen for å oppgradere den. Penger du kanskje aldri vil få igjen. Om du da ikke er helt sikker på at du vil fortsette å bo der i mange så kan dette bli bortkastede penger.

Fastrente på deler eller hele lånet

Fastrente kan være aktuelt for de som har sårbar økonomi og vet de ikke klarer 1-2 % renteøkning fremover. En sårbar økonomi på det nivået krever en plan B, som man sier. Og det som er helt sikkert, er at renta ikke vil holde seg som nå i mange år fremover. Det vil i så fall stride sterkt imot rentestatistikken. Så alternativet er å binde renta.

Her kan man velge å binde en del av lånet eller hele, ikke fordi man er sikker på at det lønner seg i forhold til % i fremtiden, for man vet jo ikke hvordan rentebildet er om 3, 5 eller 10 år. Nei, man binder renta fordi man vil ha forutsigbarhet i budsjettet. Enkelt og greit. Og det er en løsning som gir deg større frihet og ikke minst: trygghet fremover. Tenk over dette i alle fall.

Boligsalg

Det stadige tvilsspørsmålet for mange boligeiere. Når skal jeg/vi selge?

Det er en temmelig sikker prognose i nærmeste fremtid. I nord selges boligene ofte over takst. Tendensene holder seg på samme nivå også sørover i landet og få meglere melder om sviktende boligmarked. Kanskje kan det være lurt å selge mens tendensen holder seg på det nivået, om du har vurdert det. I løpet av året er det meldt om en liten stigning, mens det vil flate ut de neste årene, skal man tro ulike statistikker,fra blant annet SSB.

Utleie

Har du utleiemulighet i boligen din, har du en ekstra inntektskilde som kommer svært godt med om det skulle bli en endring i rentebildet eller privatøkonomien din ellers. Dette kan være det som avgjør om du kan satse på flytende rente eller om du må sikre deg gjennom en større forutsigbarhet.

Det som uansett er sikkert, er at det privatøkonomiske bildet er mer spennende enn noen gang fremover. Dette fordi de ulike faktorene som påvirker AS Norge kan slå tilbake på oss forbrukere og gi oss enn langt dårligere økonomi enn vi har nå. Tapt lønnsvekst, høyere og uventet ledighet, svakere kronekurs, kan gi en totalt sett dårligere økonomi for den enkelte.

 Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag