*Nettavisen* Nyheter.

EIER du din egen bolig??

Dvs eier du egentlig din egen bolig?...

Jeg har nemlig lest uttallige innlegg i diverse ukeblader og tillegg hørt om tilfeller hvor den aktuelle mannen eller dama, både unge og godt voksne, ikke visste at de ikke eide sin egen bolig!.. Når den dagen kom at boligen skulle selges, var boligen bare registrert på den ene i forholdet, mens den andre trodde det var felleseie.

Det første tilfellet jeg leste og hørte om, var for mange år siden, men altfor mange har det vært siden den gang, og det siste bare for noen måneder siden... så det er desverre noe som fortsatt eksisterer...Og hvis du er usikker på om du eier boligen sammen med en annen, så er det endel ting som skal være på plass for at du skal kjenne deg trygg på at alt er som det skal:

Stikkordene er: Selvangivelse, Statens kartverk og skjøte...

Hvis alt er i skjønneste orden, skal det enkelt og greit komme frem på selvangivelsen din om du eier leiligheta eller huset og dette ser du temmelig kjapt! Der skal det stå en eierandel på post: "bolig og annen fast eiendom", hvor det skal stå gnr og bnr på boligen (gårds-bruksnummer og poststed) og det er vanlig å stå med en 50% eierandel hver.
Har du nylig kjøpt boligen så står det kanhende ikke på årets, men på neste selvangivelse! Står det ikke noe der, eier du heller ikke boligen, på papiret ihvertfall.. Da skal du ikke ta det for god fisk at du får noen fortjeneste den dagen boligen selges, for da er det i verste fall bare en muntlig avtale mellom partene og ikke juridisk bindende i seg selv.. Synd, når man tenker på at bolig er så og si den beste investering/spareform man har her i Norge siden boligprisene stiger i et omfang som de gjør hvert år, og over lang tid er det faktisk en sikker egenkapital og pensjon du bygger deg opp!

Klikk på bildet for å forstørre.

 






Og for alle som har fremtidige planer om å overdra eierandel til den andre, eller kjøpe sammen med noen, skal dette gjøres for at dere begge skal stå som rettmessige eiere:


* Skjøte i 2 eksemplarer skal tidligere være fylt ut med deg også som medeier, (50% eierandel til hver av dere, dersom ikke annet avtalt og dere kjøper sammen, dette kan fint justeres om du for eksempel kjøper deg inn i boligen partneren eier på et senere tidspunkt og partner da har eid boligen lengre enn deg, det kan avtales mellom dere hva som er rettferdig andel i boligen, i forhold til verdiøkningen boligen har hatt før du ble medeier.

(viktig ved alle endomsoverdragelser, er også å sjekke om det er noen heftelser fra før på eiendommen, før man overtar noe som helst!)

* Skjøtet er på flere sider, og ikke mindre enn 2 eksemplarer må sendes inn ( skjer oftest via eiendomsmegler, om det ikke er en privat overdragelse)

* Når alt er fylt ut og alt er i orden, vil det komme et skjøte tilbake i posten og det skal ha et stempel øverst på siden. DA først er det tinglyst. Du/dere får da et eksemplar tilbake i posten uansett hvem som har sendt dette inn! Dette kan også sjekkes ved en kjapp telefon til kartverket dersom du har gnr og bnr på boligen.


I de tilfellene jeg har lest og hørt om, hvor de selv tror de eier boligen, er ofte forklaringen fra den det gjelder at: de hadde jo lån sammen på boligen, eller delte på de felles boutgiftene, og av den grunn, virkelig trodde de eide boligen.

Da er "Worst case" :

Du må i verste fall gå over til leiemarkedet igjen eller kjøpe lite og svært billig om for eksempel et forhold brytes. Problemer med å få lån til en ny bolig kan også oppstå, siden det er blitt mye strengere krav til egenkapital, og du ikke har sparepenger. Dette oppgis "å svi skikkelig" for de som opplever det, spesielt for de som er i den alderen man normalt sett skulle vært gjeldfri, eller ha betalt på lånet i mange år allerede....Feil oppdages ofte ved brudd i forholdet og kan bli vanskelig å dokumentere, om det rett og slett ikke finnes noen dokumentasjon!

Så sjekk nærmere om du er usikker på dette spørsmålet, bedre med en gang for mye enn en gang for lite....!



Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag