Gå til sidens hovedinnhold

HUSK Å SIKRE DEG VED BOLIGKJØP !

Den dagen du kjøper bolig alene eller sammen med noen, gjør du den største investeringen på lenge. Huset er verdt mange hundre tusen eller flere millioner kroner, og da kan man selvfølgelig ikke ta lett på kjøpet. Og idet du har satt nøkkelen i døra og er klar for innflyttingsfest, eller bare skal kose deg med en vellykket flytting, så er det for sent å sjekke om du da har gjort det du kan for at problemer ikke skal dukke opp i ettertid!

Mye kan faktisk skje, og en bruktbolig "selges som den er" Da er det din plikt å undersøke at tilstanden ikke er så ille at du vil få problemer i ettertid.

Regelen er følgende:

"Hovedregelen er at brukte boliger selges som de er, og at boligen skal være i samsvar med med det som er avtalt og i samsvar med lovgitte krav, med mindre annet er avtalt. Har imidlertid selger holdt tilbake opplysninger om boligen, kan du klage. Er det ikke snakk om tilbakeholdte opplysninger, kan boligen bare kalles mangelfull hvis de er i "vesentlig dårligere stand" enn det du som kjøper hadde grunn til å regne med. Dette betyr at utbedringskostnadene utgjør minst fem til seks prosent av kjøpesummen."

Huskeliste dersom feil/mangler:* Det første du bør gjøre når du oppdager noe du mener er feil med boligen, er å sende inn en klage.

* Den absolutte reklamasjonsfristen er 5 år.

* Alle henvendelser bør tas skriftlig.

* Advokatbistand kan være en fordel og ofte en ren og skjær nødvendighet.

Problemer og feil kan utgjøre mange hundre tusen kroner og vil være en stor belastning for de fleste. Bittert vil det også være å måtte ta opp et lån for å betale skader eller ordninger du ikke visste om. Å ta med seg en fagperson som kan lese gjennom takst/prospekt ,er noe som bør være obligatorisk før du kjøper. Da er sjansene mindre for å oppleve en sak i ettertid med alt det negative som det medfører.Utallige historier viser at dette har noe for seg, og her er et utdrag historier som gir et godt bilde på ulike scenarioer som kan oppstå:SAMEIE:

Et par kjøpte leilighet i et sameie med flere seksjoner. En taklekkasje oppstod, og i prospektet stod det at taket var skiftet " i senere tid" noe som i dette tilfellet betød i 1975...Siden dette paret nettopp hadde kjøpt boligen og flyttet inn, fikk de dekket mer enn de andre i sameiet, men måtte allikevel ut med nesten 200.000 kroner etter et forlik.

DRØMMEHUSET:

En familie kjøpte en enebolig fra 1954 som var pusset opp i flere omganger. Etter hvert ble det kjent at huset hadde en "hyttetank" som kloakkløsning, noe som familien mente de ikke var opplyst om. I tillegg sprakk fliser i gangen etter hvert. Store problemer oppstod med kloakken, men ifølge finansklagenemda var det ikke bevist at selger kjente til disse problemene. Kjøper måtte da ta alle kostnadene ved utbedringen.

NYTT HUS:

Et ungt par kjøpte et 3 år gammelt hus, som overraskende viste seg å inneholde mange konstruksjonsfeil. Dette ga utslag som: fukt, skifte av kledning på hele huset, mangler med vinduer og dører og totalt beløp det seg til 700.000 kroner, ifølge takstmannen. De fikk noe igjen på villaforsikringen, samt 150.000 kroner av selger, men måtte ut med resten selv for å rette opp feilene. Siden de hadde boligkjøperforsikring fikk de hjelp underveis, noe som gjorde det adskillig lettere for dem i en vanskelig prosess. 

(kilde: Dine penger ,nr 6- 2014)

Det er en ekstra trygghet å kunne forsikre seg ved boligkjøpet som best man kan og det har i mange år vært vanlig med eierskifteforsikring. Det som er svært lurt og som kan bli nødvendig å ha i tillegg, er en såkalt boligkjøperforsikring. Flere meglere tilbyr dette i dag.BOLIGKJØPERFORSIKRING:

Dette en forholdsvis ny type forsikring som kan tegnes ved boligkjøp og som dekker advokatutgifter ved behov for hjelp etter boligkjøp. Har selgeren tegnet en eierskifteforsikring, er han sikret advokatbistand. Da kan det også være lurt for deg som kjøper å ha dette. Advokatbistand er en ekstra og viktig ressurs i prosessen ved en klage i ettertid! Investering i en slik forsikring, er ikke dyrt og det er snakk om "småpenger" i forhold til kjøpesummen på boligen. Den sikrer deg om du ikke har kunnskap om hvordan du skal gå frem den dagen du står der med problemene. Da kan dekning av advokatutgifter og den praktiske bistanden hjelpe deg å gjøre de rette tingene!#bolig #økonomidama #økonomi #forsikring

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre