RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trine Normann

KJØP AV BOLIG TIL SØNN / DATTER

 

Hvis du har fulgt litt med på boligmarkedet/nyhetene, så kjøper stadig flere bolig til barna sine som skal studere etter videregående. Og tiden er også inne for det i disse dager før studiestart. 

Dette kan jo se ut som en åpenbar fordel for studenten (sønn/datter) men er det det for deg som mor/far og låntaker?

Ja det kan det absolutt være. Boligkjøp er alltid lønnsomt økonomisk, spesielt siden leieprisene ser ut til å gå til himmels for tiden, uansett hvor du skal bo, men kanskje spesielt i pressområdene som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Også i studentbyene Tromsø og Bodø er det svært høye leiepriser, og tendensen har økt ifølge meglere og de som leier bolig nå.

Så det å investere i bolig for å hjelpe "poden" med bolig er i utgangspunktet to fluer i en smekk i forhold til både ha dette som en lønnsom investering for fremtiden og en investert bolig du kan leie ut videre senere eller selge når markedet er på topp. 

 

 

Det er også en rekke måter du kan gjøre dette på i forhold til selve kjøpet og eierforholdene:

 

Eneeier: 

Du kjøper og eier boligen selv og får alle skattefordeler av dette og hele fortjenesten når den selges. Du/dere som foreldre står som eiere av boligen og dette fordrer at dere har mulighet til boliglån på bolig nr 2 i forhold til økonomien.

 

Medeier med sønn/datter:

En løsning for å ta ungdommen mer inn i selve investeringsprosessen og han/hun vil også få skattefordeler i forhold til sin eierandel. 

Eierandel: hvilken andel som eies av deg og hvilken som eies av han/henne. Trenger ikke være 50-50. Smart i forhold til hvem som har råd og hvem som ikke har råd å investere i denne perioden, noe som naturlig nok gir seg selv her. Om studenten da i tillegg står som leietaker med sin lavere eierandel, betaler han/hun plutselig på noe som de selv også får avkastning på -gjennom den totale prisstigningen på boligen i ettertid.

 

Sønn/datter eier boligen alene:

Denne løsningen fordrer en viss økonomisk garanti eller egenkapital for studenten og kan være vanskelig å gjennomføre. Men et selvstendig kjøp kan dekke eget behov og åpner ikke minst for utleie til studievenner eller andre. Så blir det en ekstra leieinntekt for dekking av boliglånet.Spesielt gunstig løsning i pressområdene med mangel på boliger og muligheter for høy leieinntekt, selv med utleie av bare ett ekstra rom i leiligheta.

 

Foreldre låner opp > gir videre privat lån til sønn/datter som kjøper:

Foreldrenes låneopptak vil da ikke ha noe med boligen å gjøre, siden dere tar opp et generellt lån. Dere kan og bør inngå en låneavtale med sønn/datter i disse tilfellene. Foreldrene får ingenting igjen for dette, annet enn ren hjelp og ingen skattemessige fordeler eller økte boligpriser ved salg, siden de ikke eier boligen. I tillegg låner du/dere kanskje opp på huset eller hytta, og det er en risiko.

 

Foreldre Kausjonist:

Du/dere står som garantist dersom lånet misligholdes og kravet blir da sendt videre til dere. En sjanse å ta. Anbefaler også å la lånet gå som et nedbetalingslån, dvs at renter og avdrag betales gjennom hele lånetiden, så ansvaret ikke blir "evigvarende". Lånet du stiller som kausjonist for bør også være så lavt som mulig, slik at du i verste fall kan betjene det, om det skulle gå galt og det blir misligholdt. 

 I alle tilfellene er det en investering og studenten slipper å bruke masse penger på å leie bolig.

 

Som i alle innleggene "grovskisserer"  jeg mulighetene jeg vet om, detaljer og nye regler i forhold til skatteetaten bør dere kryssjekke;)

Her er en link jeg fant som kan være til nytte: 

https://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Bil-og-bolig/Bolig/Utleie/Utleie-av-del-av-bolig/Skatt-ved-utleie-av-bolig/?chapter=3869#kapitteltekst


  

 

 
 

....Så vil jeg skrive litt i tillegg om et annet perspektiv ved dette. Og siden jeg nettopp (se forrige innlegg) snakket så varmt om bevissthet, så kan jeg jo ta litt her også:

 

Som sagt kan dette med kjøp av bolig generelt og også til studenten i huset være en smart investering økonomisk, ingen tvil! men så har du det med å skulle klare seg selv videre i livet og nårtid skal man det??

For å sette det i mitt eget økonomiske perspektiv, så kommer det ganske klart for meg i alle fall og spørsmålet kommer naturlig nok:

Hva representerer de som har lykkes i livet økonomisk?

Jo hardt arbeid..ikke bare fysisk men også bevissthet og anstrengelser for å klare seg økonomisk og å bygge opp noe. Vi har en rekke kjente personer jeg har nevnt tidligere, som har bygd opp sin egen formue fra ingenting faktisk, krone for krone.

Nå høres det kanskje litt stort ut i forhold til at man nødvendigvis ikke trenger ha riktig så voldsomme vyer for sine barn,, men uansett så mener jeg tankegangen er den samme:

Man lærer ikke det samme ved å få eller arve penger som å erverve dem helt selv.....

 

Så da har jeg til slutt sagt min mening veldig forenklet.... men rent økonomisk for foreldrene:  mange valg og muligheter!....:-)

 

 

                                          

 
 

 

(Ps:   Jeg legger ut alle  innleggene mine på Facebook og på Twitter, og  lenken til sidene finner du her nederst i høyremenyen..

 

          

     

 

 

 

                             #økonomi #bolig #studenter #økonomidama