Vi forbrukere har rangen !...snart jul....

Nå begynner det å komme over oss...alle tilbudene og påminnelsen om at det ikke er lenge til vi absolutt "må" åpne lommeboka og bruke en del penger. Vi er nesten programforpliktet og ungene, ikke minst, forventer gaver hvert eneste år.

Med denne forventningen kommer også presset, ett press om å ha de riktige tingene, de riktige gavene og til de riktige beløpene. Spesielt barn har forventninger om hva som kan være akseptable priser sett i forhold til kompiser og venninner. Og vi vil jo gjerne være snille,,,.bare vi har råd selvfølgelig.

Kanskje må de som nå trues av fjernet barnetillegg skrenke inn på julegavene i år?,,,det er i så fall et signal om at en av de økonomisk svakeste gruppene blant oss, ikke lenger har råd til å glede sine egne en gang i året....dette bør følges opp.

Men for andre som enten slipper å tenke på dette økonomiske spørsmålet og kan gi de gavene de vil, eller bare trenger å holde litt igjen, så er spørsmålet: Hvor mye skal vi la oss påvirke og gi ??

Handelsstanden tjener hvert år mye på oss private forbrukere lenge før jul, siden vi åpner lommeboka ekstra og mange av oss lar oss rive med. Handel på internett er en tilgjengelig fristelse.... Etter jul står en del av oss igjen med regninga og renta....Noen har kontroll og klarer å betale tilbake før rentene begynner å løpe (kreditt) mens mange klarer ikke dette. Da kan gjelden bygge seg opp og vi blir hengende etter. En uskydlig gave kan fort bli en veldig dyr gave ett halvt år etterpå..

Men for å holde oversikt og kontroll kan det være greit å tenke på følgende i denne perioden:

1. Sett opp handleliste med "kostnadsramme" på julegavene du skal gi, små som store gaver. Dette etter hvor mye du har å avse etter de vanlige utgifter pluss julemat er handlet inn.

2. ...Følg den!

3. Ikke bruk mer enn du vet du har! og unngå å havne på etterskudd etter jul, det kan bli vanskelig å "hente inn"

4. Glede andre er veldig viktig! Men hvorfor ikke gi deg selv også en liten førjulsgave akkurat i denne perioden? Du har jo stått på hele året og førjulstiden er en spesielt krevende tid arbeidsmessig og privat. Så hva med en "egen påskjønnelse" ? Litt SPA eller liten førjulsgave til deg selv ?...den gaven du faktisk kan bestemme 110% selv og som kan være tilpasset din egen økonomi, smått eller stort. Det å ta vare på seg selv oppi stresset, kan ses på som investering i egen helse, som igjen påvirker privatøkonomien.....På mange måter er det butikkene som prøver å ta over makten over oss forbrukerne med føringer og press, og dette for å få oss til å kjøpe ekstra mye til jul. Ikke la deg "rive med" er mitt privatøkonomiske tips nå i tiden fremover, ta heller kontrollen selv! Og husk at det er du og jeg som forbrukere som har "rangen" og bestemmer, uansett hvor mye handelsstanden frir.....:-)

 Følg meg gjerne via: Twitter og Facebook: "Økonomidama"

#privatøkonomi #handel #helse #økonomidama #jul #kreditt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.