*Nettavisen* Nyheter.

Alle hjerters dag

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Plan

Hva er det egentlig vi feirer i dag, på Valentine's Day? Kanskje at vi er frie til å velge den vi elsker som vår partner og livsledsager. For veldig mange jentebarn verden over er imidlertid virkeligheten en helt annen.

Jeg har inntrykk av at Valentine's Day blir en stadig viktigere symboldag for mange kjærestepar. I dag utveksler vi kanskje en gave eller deler en fin opplevelse med den vi er mest glad i. For oss er det selvfølge at vi skal bestemme over vårt eget kjærlighetsliv.

Men i dag er også enda en dag hvor rundt 40 000 jenter under 18 år blir giftet bort. Det tilsvarer innbyggertallet i Moss eller Sandefjord. Jenter helt ned i 8-årsalderen blir tvunget til å gifte seg, mot sin vilje, og ofte med menn som er over dobbelt så gamle som dem. Barne- og tvangsekteskap er et brudd på menneskerettighetene og ulovlig i de fleste land, men det skjer fortsatt. Jentene blir fratatt verdigheten til å bestemme over sitt eget liv og muligheten til å skape seg en bedre fremtid. Spørsmålet er om Valentine's Day også kan være en dag hvor vi markerer vår støtte til dem?

Bakul er en typisk 17-årig jente. Hun liker musikk og filmer og TV-serier, som andre på hennes alder. Hun drømmer om å bli lege. Hun bor i et lite værelse i en fattig forstad til Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, men er en tenåring med ambisjoner på linje med andre tenåringer rundt omkring i verden. Men for Bakul er det én stor forskjell: For to år siden giftet hun seg under press, og for åtte måneder siden fødte hun en datter.

"Jeg var så ung og kjente ikke mannen min, så jeg var redd for ham. Jeg visste ikke hva det betydde å ha en mann", forteller hun. Nå står hun opp klokken fem om morgen og har dagene fulle av husarbeid og barnestell. Når mannen kommer hjem, bør middagen stå på bordet. "Jeg må passe på mannen min også, gi ham mat. Han maser ofte, spesielt når han er sint", forteller hun. Drømmen om en utdanning og en ungdomstid må hun se langt etter. I Bangladesh blir to av tre jenter giftet bort før de er 18 år.

I forrige uke åpnet fotoutstillingen "Too young to wed" i Oslo Rådhus. Den forteller historiene til jenter som Tahani fra Jemen. Hun ble giftet bort da hun var åtte år, til en mann som var nesten fire ganger så gammel som henne. I løpet av de neste ti årene vil over 140 millioner jenter gå en lignende fremtid i møte, i følge tall fra FN.

Barn som blir giftet bort, er oftere utsatt for vold og mishandling enn de over 18 år. De har også større risiko for å bli hiv-smittet enn kvinner i andre aldre. Ekteskap medfører ofte at jenter blir gravide før kroppen er klar for det. Komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel er den største dødsårsaken for tenåringsjenter mellom 15 og 19 år i utviklingsland. Barn som blir født av barn, har også større risiko for å være for tidlig fødte, undervektige eller dødfødte. For de fleste jentene markerer bryllupet som regel også en slutt på skolegangen. I stedet må de oppfylle forventningene som stilles til en voksen kvinne. Akkurat slik som Bakul.

Barneekteskap bryter med barns rettigheter og er roten til mye smerte i barns liv. Plans visjon er en verden der alle barn får realisert sine muligheter i samfunn som respekterer menneskers rettigheter og verdighet. Med støtte fra våre faddere og samarbeidspartnere arbeider vi målrettet blant annet mot barneekteskap i mange av våre 50 prosjektland og i dialog med nasjonale og internasjonale myndigheter. I Bangladesh, for eksempel, jobber vi med lokale ledere på landsbynivå for å innføre barneekteskapsfrie soner. Det er en av våre klare prioriteringer å få slutt på noe av det mest skadelige jenter utsettes for - nemlig å bli tvunget til å gifte seg mens de fortsatt er barn.

Så la oss bruke 14. februar neste år til noe mer enn en kommersiell jippo. La oss gjøre det til noe mer enn hjertekonfekt, røde roser og romantiske middager. La oss gjøre Valentine's Day til en dag der vi også markerer rettighetene til alle dem som ikke har fått mulighet til å velge hvem de skal dele livet med. Det viser at vi bryr oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.