Barn uten barndom

 


Foto: Plan

Enigheten mellom regjeringsstyrkene og opprørerne om våpenhvile i Sør-Sudan kom endelig på plass torsdag. Det vil forhåpentligvis gi et sårt trengt pusterom for alle som er berørt av konflikten. Siden midten av desember har 10 000 mennesker mistet livet og over en halv million mennesker er drevet på flukt internt i landet. I tillegg har over 100 000 flyktet til naboland. Et stort flertall av disse er kvinner og barn.

Det første som går tapt i en krig lik den vi ser i Sør-Sudan, er barndommen. Lek, skolegang og alt det som hører en oppvekst til, blir borte med de første skuddsalvene. Fra da av er ikke barn lengre barn. De mister tryggheten. De må ta på seg voksenoppgaver. De må passe på sine småsøsken. De må slåss om mat og vann. De må flykte hjemmefra. Noen mister sine nærmeste og er plutselig alene i en verden snudd på hodet. Noen må bøte med livet. Og noen blir tvunget til selv å ta liv.

Den siste tiden har vi også fått rapporter om at stadig flere barn i Sør-Sudan har blitt trukket inn i den væpnede konflikten. Sårbare barn i krise blir gjort til voldsutøvere. "Jeg har sett barn helt nede i 12-årsalderen bære våpen." Det fortalte Jacob (20) denne uka. Han er soldat i regjeringsstyrkene SPLA og har møtt flere barnesoldater den siste tiden. "Mange mennesker har våpen nå. Jeg går selv med gevær for å beskytte meg", sa han og pekte på AK47-geværet hengende fra skulderen.

FN rapporterer også om rekruttering av barnesoldater, massedrap, lynsjing og henrettelser uten lov og dom. Sånt setter en støkk i oss. Jeg fordømmer bruken av barnesoldater og denne grove utnyttelsen av barn.

Barn som blir soldater, får det ofte tre ganger så tøft. For det første mister de retten til en normal barndom og skolegang. For det andre er de svært utsatt for å bli drept eller lemlestet. For det tredje blir de utsatt for store, traumatiske påkjenninger som vil gjøre det vanskeligere for dem å skaffe seg jobb og inntekt i framtiden.

Selv om det er krig, går også naturen og livet kompromissløst videre på et vis. Nye barn fortsetter å komme til verden selv om alt rundt går opp i røyk. Denne uken hørte jeg om høygravide Alwat (30), som ble tvunget på flukt med mannen sin, Aret. De flyktet fra Bor til nabofylket Awerial, på den andre siden av Nilen. Knappe to døgn etter at hun ankom flyktningleiren Mingkamen i Awerial, fødte hun en velskapt gutt.

Hun forteller at reisen til trygghet var vanskelig. "Vi løp hele natten, jeg med den tunge magen. Vi løp fra midnatt helt til morgenen. Nå har jeg vondt i ryggen." Både mor og barn klarte seg. Ryggsmertene er ingenting i forhold til å ha reddet livet. Nå håper jeg bare gutten får den barndommen alle barn fortjener.

Etter at fredsforhandlene endelig ledet fram torsdag, er det håp om at Aret og hennes familie kan se fram til en tryggere framtid i verdens yngste stat. Plan har vært til stede i Sør-Sudan siden 2006, og vi har arbeidet spesielt med utdanning, helse og beskyttelse av barn mot vold og overgrep. Totalt har Plan 6 500 fadderbarn her. 750 av disse har faddere i Norge. Vi gjør vårt beste for å forsikre oss om at de har det bra.

I Awerial, hvor Alwat fødte sin sønn, har Plan de siste ukene hjulpet tusenvis av overlevende med mat, vann og beskyttelse. Alt handler om å dekke humanitære behov. Familier og barn lever under ekstreme forhold flere steder. Folk har måttet flykte fra alt de har og har ikke mat, tilgang til rent vann eller tak over hodet. Noen er også såret og trenger medisinsk behandling.

Plan i Sør-Sudan har vært spesielt opptatt av å etablere trygge soner for barn, samt å sikre et utdanningstilbud til flyktningbarna. Det bidrar til å redusere risikoen for overgrep, misbruk og rekruttering av barnesoldater. Plan tilbyr i tillegg psykososial støtte. For å styrke bemanningen i landet har vi gått inn med et internasjonalt team på bakken som støtter våre lokale nødhjelpsarbeidere.

Det er et enormt arbeid vi har foran oss. Nå håper vi at våpenhvilen holder og at militæret og opprørsgruppene respekterer nøytraliteten til hjelpearbeiderne. Det vil gi oss mulighet til å hjelpe dem som trenger det mest, enda litt raskere. Alle barn fortjener en trygg barndom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.