*Nettavisen* Nyheter.

Byutvikling på steroider

Et OL-ja i september vil gi Groruddalen et løft som garantert ikke kommer like raskt eller godt hvis Oslo ikke arrangerer vinterlekene i 2022. En fersk oppsummering fra London viser at OL kan gi "byutvikling på steroider".

Uttrykket kommer fra ingen ringere enn det velrenommerte magasinet The Economist som på forhånd mente at et sommer-OL var bortsløste penger for den britiske hovedstaden. I likhet med norske nei-stemmer som har ment at styrtrike Norge bør overlate dette til andre, mente det liberale magasinet at det var bedre å overlate OL-utgiftene til franskmennene.

I en fersk utgave fastslår The Economist at alle de dystre spådommene om byutvikling er gjort til skamme. Bydelene rundt Olympiaparken har vokst i rekordfart. Økonomien i nærliggende Canary Wharf vokser raskest i Storbritannia. De unge og pengesterke har flyttet til østkanten, sammen med kaffebarene og trendy butikker. I Shoreditch har kreative teknologibedrifter tatt over de forlatte loftene og lagerhallene.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Offentlig transport og skoler er kraftig forbedret. Nye boliger skyter opp raskere enn noen trodde var mulig før OL-effekten satte inn, og utviklingen akselerer selv et år etter lekene og ventes å forsterke seg ytterligere. Sykehus, skyskrapere og forretningseiendom følger etter. Et stort medieselskap er på vei. Et senter med 1000 doktorgradsstudenter er planlagt. Et stort kompleks for oppstartfirmaer. Denne tidligere nedslitte og belastede delen av London er nå så populær at utbyggerne ikke rekker å åpne nye kvadratmeter raskt nok til å dekke etterspørselen.

Flere norske OL-kritikere har ment at vi slett ikke trenger å arrangere OL for å gi Oslo og i særdeleshet Groruddalen et etterlengtet løft. Til det har vi i OL-aksjonen JO22 svart at de fleste år arrangerer vi jo ikke OL - og likevel har vi ikke klart å få til dette. Selv om alle ser nødvendigheten av det. The Economist konkluderer likedan. Man må ikke arrangere OL, men det hjelper virkelig. De nye bydelene kommer over noen år i stedet for tiår. I stedet for å vente en generasjon eller to, kan nye Groruddalen stå klar innen 2022.

Deltakerlandsbyen, medielandsbyen og mediesenteret vil ha 225 000 kvadratmeter som gjøres om til leiligheter, studentboliger, næringseiendom, eldresenter og barnehager. NRK og Politihøgskolen ønsker seg til disse lokalene i Groruddalen. Det blir større grøntområder og flere sykkelveier. Ringvirkningene vil trekke enda flere utbyggere til bydelen uavhengig av OL-festen.

Fem ishaller, et nytt treningsanlegg for langrenn og skiskyting i Oslo øst og et nytt fantastisk breddeidrettssenter med plass til tre håndballbaner, en friidrettsbane, skytebane, bowling, dans, bryting, fekting, sjakk og bordtennis. Ikke noe sted i landet er det så svak anleggsdekning sett i forhold til folketall som i Oslo, så det er liten usikkerhet knyttet til gjenbruk av alle disse anleggene.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Det er ventet at Oslo vil vokse med over 100 000 innbyggere innen 2022, og den forserte utbyggingen som OL vil gi, vil åpne Groruddalen for mange av disse. Kritikerne har rett i at Oslo også kan og vil måtte bli utbygget uten at vi arrangerer OL. Men som The Economist viser at London fikk til så strålende - å arrangere OL på den smarte måten kan faktisk være en mer effektiv og økonomisk gunstig måte å drive byutvikling på.

De offentlige kostnadene og investeringene på 20-23 milliarder kroner kan vise seg å være særdeles vel anvendte penger for Norge. London-ordfører Boris Johnson karakteriserer de 100 milliarder kronene deres OL kostet slik: "En av de mest fornuftige og pragmatiske investeringene av offentlige utgifter i britisk historie".

Groruddalen fortjener et minst like vellykket og effektivt løft som Londons East End. Oslo trenger en kraftig opprustning av idrettsanlegg. Som en av Europas aller raskest voksende byer, trenger vi nye hjem til hundretusener. Vi skal arrangere vinterleker helst helt uten doping - men stem JA 9. september til et OL i Oslo som vil innebære det The Economist hyller som "byutvikling på steroider".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.