*Nettavisen* Nyheter.

Den snobbete nei-siden

Hva Aslak Sira Myhre, Bjørnar Moxnes, Audun Lysbakken og Cathrine Sandnes har til felles? De er mot at Oslo skal arrangere det største folke-kulturelle eventet siden 1952 i Oslo. Nemlig OL i 2022.

Hva de også har til felles? De synes det er greit at man hvert år bevilger milliarder til finkultur - og til prosjekter som Litteraturhuset og Samtiden der noen av dem også jobber. Cathrine Sandnes tillot seg sågar å bruke ufin hersketeknikk mot Therese Johaug og nærmest beskrev henne som kun en blond idrettsjente som umulig kunne forstå hva hun snakket om når hun ville ha OL til Oslo.

Jeg synes det er flott at statens kulturbudsjett er på 10 milliarder. Jeg synes vi skulle bevilge enda mer til nisjeorientert kunst og smale publikasjoner som Samtiden. Jeg liker også å gå på Litteraturhuset.
Og i motsetning til paret Sandnes/Myhre er ikke jeg noen sportsidiot. Jeg synes det for mye sport på Tv og jeg syntes ski VM var et mareritt.

Men jeg har respekt for at 100 000 mennesker overvar premieutdelingen. Det er folkekultur på sitt beste og ypperste.

Jeg synes derfor det er greit at vi betaler i underkant av 2 milliarder årlig fram mot 2022 for at vi - folket - igjen skal få oppleve et OL på hjemmebane. Vår - folkets - kultur er basert på skiidrett. Ski og vintersport er ikke noe vi holder på med i Norge - det er vår identitet.

Derfor har Norge som nasjon hatt større glede av de olympiske vinterleker enn noen annen nasjon. Derfor skal vi organisere festen innimellom; omtrent en gang per generasjon. For oss selv, og for å vise verden den norske modellen; den basert på dugnad, den basert på folkefest med titallstusen mennesker i alle fasonger og aldre langs løypene. Den basert på nøkternhet og sosial likhet mellom kong Salomo og Jørgen Hattemaker, der kongen kommer ruslende i en utdatert boblejakke fra ski VM i 1982.

Når Lysbakken og Myhre/Sandnes går imot dette vitner det om en snobbisme av verste sort. Den som ser ned på det populære. Det kommersielle. «Det folk vil ha». De vet nemlig bedre. De har lest sin Sartre og sin Kafka. «Folkekultur» som 50 Shades of Gray, kiosklitteratur og OL fnyser de av - og ler av over rødvinsglassene sine hos sine tilsvarende kule venner på Grünerløkka eller Ullevål Hageby.

De ser bort fra at Groruddalens befolkning vil får et løft som man ikke har sett maken til siden 50-tallet. Derfor støtter naturligvis også Lokalavisen Akers Avis Groruddalen prosjektet helhjertet og skriver "Ja til OL" på lederplass. Lysbakken og Moxnes skryter på seg at de er opptatt av Oslo Øst - javel - hvordan da? Kanskje ikke så rart at både SV og Rødt ligger godt under sperregrensa når de så åpenbart er i utakt med befolkningen for øvrig.

Jeg kjenner mange snobber. Og jeg kjenner lusa på gangen. Noen av dem samler på dyre ting. Noen på flotte titler. Felles for dem er at de tror de er bedre enn oss andre. Lysbakken er en slik. Bjørnar Moxnes er en slik. Paret Sandnes/Myhre er slik.

Hadde jeg ikke allerede vært for OL er jeg det i hvert fall nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.