*Nettavisen* Nyheter.

Den utilgivelige terroren

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Skolebarn fra Punjab i Pakistan. Alle barn har rett til en trygg skolehverdag. (Foto: Plan)

For to dager siden ble 132 pakistanske barn drept i et meningsløst angrep på sin egen skole. I dag begraves de, og vi minnes disse barna i en markering her i Oslo. Terror er feighetens redskap. Terror, som målrettet dreper barn, er utilgivelig.

Nyhetsmeldingene som fortalte om drepte skolebarn i Peshawar tirsdag, rystet en hel verden. Bilder av barn som løper for livet vekk fra klasserommene sine, tenåringer fulle av blod som gråter og rister av redsel, sjokkerte foreldre som fortsatt håper å finne sitt barn i live - dette er bilder som har brent seg fast hos meg. Ingen barn burde være nødt til å oppleve en slik terror.

Det er en tragedie når en barneskole blir et mål for barbariske voldshandlinger. Skolen skal være et trygt sted for barn, et sted for lek og utvikling. Men mange steder i verden er det dessverre ikke slik.

Hver dag risikerer barn livet for å kunne få den utdanningen de trenger og har rett til. Om lag halvparten av de 57 millioner barna som ikke går på skole i dag, bor i områder som er rammet av krig og konflikt. Organisasjonen The Global Coalition to Protect Education from Attack melder om minst 800 brutale angrep på skoler i Pakistan mellom 2009 og 2012. Angrep med granater, raketter, selvmordsbombere og nedslakting av lærere.

Tidligere i år kidnappet den islamistiske gruppen Boko Haram i Nigeria 200 jenter fordi de mener at jenter ikke har noen ting på en skole å gjøre. I dag kom det meldinger om at nok et Boko Haram-angrep har drept mange ungdommer og kidnappet kvinner og jenter. I Bangladesh, Afghanistan, Pakistan og flere andre steder i verden risikerer jenter å få syre i ansiktet, fordi de vil lære å lese, skrive og regne. I Peshawar, der skoledrapene skjedde, er slike angrep ikke noe nytt. De siste årene har mer enn 400 skoler blitt angrepet. Men aldri har det vært så ille som på tirsdag.

Det ondskapsfulle terrorangrepet gir en dyster påminnelse om at verdens oppmerksomhet bør være rettet mot barns beskyttelse og rett til utdanning. Dessverre gir det en fornyet aktualitet til det viktige arbeidet som Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, vinnerne av Nobels fredspris, driver.

Malala og flere av hennes venner, ble forsøkt henrettet av Taliban for to år siden, fordi de gikk på skole og snakket åpent om terroren de opplevde hver eneste dag. Heldigvis klarte ikke terroristene å skremme dem.

«Hvordan kan det ha seg at de landene som vi kaller 'sterke', er så flinke til å skape krig, men så dårlige til å skape fred? Hvordan kan det ha seg at det er så enkelt å gi bort våpen, men så vanskelig å gi bort bøker? Hvordan kan det ha seg at det er så enkelt å bygge stridsvogner, men så vanskelig å bygge skoler?», spurte Malala retorisk i talen hun ga under utdelingen av Nobels fredspris her i Oslo forrige torsdag.

Hun understreket viktigheten av å gi utdanning høyeste prioritet. Jeg er enig med Malala i at verdens ledere må sette trygg utdanning for alle øverst på sin agenda. Neste år skal representanter fra land over hele verden møtes i FN og bestemme hvordan man skal få en bærekraftig utvikling i årene fremover. Et hvert samfunn som ønsker å vokse og utvikle seg, trenger utdannede og kunnskapsrike borgere. Kvalitetsutdanning og en trygg skolehverdag for alle gutter og jenter er nøkkelen til å klare å innfri disse målene.

Alle foreldre vil det beste for barna sine. Alle mødre og fedre kjenner på redselen for at noe skal skje med ungene deres. Mange foreldre i Peshawar opplever akkurat nå denne redselen, fortvilelsen og sorgen.

I dag samles privatpersoner og representanter for organisasjoner og det offisielle Norge for å markere sin avsky mot terrorangrepet i Pakistan og vise medfølelse med ofrene og deres familier. Søndag arrangeres det fakkeltog mot terror i Oslo. Andre steder i verden arrangeres lignende markeringer, og på internett sirkulerer opprop og underskriftskampanjer. Hele verden står nå sammen i kampen mot Taliban, mot andre terroristgrupper og mot målrettede angrep på uskyldige barn som kun ønsker å gå på skole. Vi må fortsette å stå sammen, for å unngå at dette skjer igjen. Sammen må vi jobbe for at jenter og gutter over hele verden får gå på skole, og at de får lære og utvikle seg i trygghet.

Det skylder vi ofrene i Pakistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.