RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

Derfor lanserte vi «Thea»

 

Det er stort engasjement og delte meninger om Theas bryllupsblogg, som på rekordtid ble Norges største bloggside. Bloggen er fiktiv og laget av Plan Norge. Men problemet den tar opp, er ekte. 

Skjebnen til 12 år gamle «Thea» er reell for millioner av jenter. Vi har bare satt den i en norsk kontekst. Det som gjør bloggen fiktiv foruten «Thea», er at vi tegner virkeligheten hyggeligere enn den egentlig er. 

Theas tanker er basert på det vi vet mange barnebruder sliter med. Vi vet det fordi vi har vært i felt og snakket med dem. Men mange av de virkelige barnebrudene utsettes for undertrykkelse og overgrep det rett og slett ville blitt for grovt å skrive om i bloggen. Thea får også sine kvaler og vonde tanker etter hvert som det siger inn hva ekteskap handler om. Men hun gjør det med utgangspunkt i vår verden. De som følger bloggen, vil kunne lese mer om de tankene etter hvert. 

Det er en ren forbrytelse når unge jentes tvinges til å gifte seg med eldre menn. Plan har som en av sine viktigste jentesaker å bekjempe barneekteskap først og fremst fordi det er et livsfarlig overgrep mot jentene. De er spesielt utsatt for vold og mishandling, og de blir ofte gravide i ung alder. Død i forbindelse med barsel er den vanligste dødsårsaken blant jenter fra 15 til 19 år i en rekke utviklingsland. 

I tillegg er det svært utbredt i verden; det handler altså om over 14 millioner mindreårige jenter i året - eller 39 000 hver dag. Eller en vanlig norsk skoleklasse - hvert minutt.

Vi mener saken er så viktig at vi kan rettferdiggjøre Theas blogg som virkemiddel i en nasjonal aksjon for å bekjempe barneekteskap. Oppmerksomheten og engasjementet rundt bryllupsbloggen, som Plan lanserte på søndag, viser at vi langt på vei har oppnådd det vi ønsket: å vekke et nasjonalt engasjement for verdens barnebruder.

For å få det til trengte vi å skape en stopp- og sjokkeffekt. Barneekteskap er et problem de færreste i Norge vet mye om eller relaterer seg til. Derfor lanserte vi en rekke blogger på www.stoppbryllupet.blogg.no der vi lot som én av barnebrudene var en vanlig jente i Norge, ikke en vanlig jente i Bangladesh eller Tanzania. For å få folk til å kjenne på kroppen hvor galt barneekteskap er, satte vi temaet inn i en sammenheng nordmenn flest kan kjenne seg igjen i - et vanlig norsk bryllup hvor alt selvfølgelig er perfekt. Alt bortsett fra bruden. Hun heter Thea, er 12 år og skal gifte seg med Geir som er 25 år eldre enn henne.

Vi lot bloggen leve sitt eget liv noen timer før vi gikk offentlig ut og informerte om at det var Plan som stod bak den. Da hadde vi rukket å vekke nok følelser og oppsikt til at vi fikk folk engasjert i saken. Det Plan ville, var å kaste lys over alle de jentene som faktisk blir giftet bort som barn. Det er deres sak vi taler, og det er dem vi skal vise støtte til i denne aksjonen. Jeg tror ikke vi hadde fått det til, hvis det ikke var for «Thea».

I skrivende stund har bloggen totalt hatt nesten 300 000 lesere og over 500 000 sidevisninger. I tillegg vet vi at vi har nådd ut til langt over to millioner mennesker i sosiale medier hittil. Mange tusen mennesker har engasjert seg i debatten og oppfordrer nå sine venner til å delta i oppropet #stoppbryllupet på Twitter, Facebook og Instagram. 

Nå ser vi frem til frem til å få alle engasjerte med på et stort opprop mot barneekteskap på FNs internasjonale jentedag 11. oktober.