*Nettavisen* Nyheter.

Ebola er som terror

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Det er nesten ingenting mennesker frykter mer enn et dødelig virus ute av kontroll. Akkurat nå er dette virkeligheten i Vest-Afrika.

Hittil har ebola-utbruddet tatt nesten 700 liv. Viruset har rammet noen av de fattigste områdene i verden, områder som også er svært folkerike. Her bor mennesker tett oppå hverandre, og sanitæranleggene er dårlige. Det gjør det svært vanskelig å bekjempe smitten fra å spre seg. Afrika har sett ebola før, men ikke i samme utstrekning som nå.

Våre kollegaer i felt melder at folk er bekymret, redde og desperate. Stadig nye ebola-dødsfall øker frykten og følelsen av håpløshet i lokalsamfunnene. Mange er vitner til grusomme tilfeller av infiserte mennesker som dør med symptomer på alvorlig blødning. Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen. Dødeligheten er opp mot 90 prosent.

Helsearbeideren i Sierra Leone som snakket til NRK Dagsrevyen tirsdag, satte ord på det jeg tror mange mennesker i de rammede landene føler nå: «Ebola er verre enn borgerkrigen. Den gangen, da det var kamper, hørte man hvor skuddene kom fra, og kunne gå i dekning. Men har man ebola, vet ikke folk det. Og dermed kan de bli smittet». Ebola er usynlig, som en slags terror. Ingen vet hvor den slår til, eller hvem den rammer. Et snev av slik frykt tror jeg det er mange som også har kjent på i Norge den siste uka som følge av terrortrusselen her hjemme.

Det var 22. mars at myndighetene i Guinea bekreftet ebola-utbrudd. Forest Guinea, et område der Plan driver utviklingsarbeid, ble regnet som utbruddets «episenter». Viruset spredte seg raskt til Liberia og Sierra Leone - også land der Plan arbeider og har vært til stede i flere tiår. Vi har nesten 50 000 fadderbarn der, og flere hundre ansatte. I samarbeid med myndigheter, lokalsamfunn og andre organisasjoner har vi lenge hatt fullt trykk på håndtering og bekjempelse av smitte, og beskyttelse av barn spesielt.

Guinea, Liberia og Sierra Leone er blant verdens fattigste land. De offentlige helsesystemene er skjøre. Fem måneder etter utbruddet er kapasiteten i landene tøyd til bristepunktet. Plan og andre organisasjoner gjør alt de kan for å forebygge smitte. Det handler blant annet om opplæring av helsepersonell, sikkerhet på behandlingssentre, desinfisering av offentlige steder og hjemmene til smittede personer og informasjonskampanjer om ebola via radio, plakater, mobiltelefoner og tekstmeldinger.

Nylig døde også en person av ebola i Lagos i Nigeria etter å ha fløyet inn i landet fra Liberia. Lagos er den mest folkerike byen i Afrika med sine rundt 20 millioner innbyggere og en av de raskest voksende byene i verden. På søndag svarte WHO med å oppgradere ebola-spredningen i Vest-Afrika til «grade 3», som er det høyeste krisenivået.

Utbruddet vi nå ser i Vest-Afrika, er den verste ebola-krisen vi har hatt noensinne. Det er dessverre også grunn til å tro at viruset kan spre seg, men det er vanskelig å spore hvor viruset kan slå til neste gang. Bistand fra Plan og andre organisasjoner er avgjørende i denne fasen.

Ønsker du å støtte vårt arbeid mot ebola, kan du sende SMS til 2434 med kodeord PLAN (200 kroner).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.