RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

- Ødelegger for småbedriftene

Er rapportering viktigere enn verdiskaping?

Norske småbedrifter opplever myndighetenes krav til rapportering som et hinder for vekst. Det er et problem vi ikke kan leve med i lengden.
Leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen.
Leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Den siste uken har jeg som leder av Bedriftsforbundet hatt en rekke samtaler med bedriftseiere fra hele landet i forbindelse med vår aksjon mot tvangsmulkt. Det er kanskje ikke verdens mest sexy tema, men vi har åpenbart truffet en nerve der ute i bedriftsnorge.

I en tidligere bloggpost har jeg gått nærmere inn på hvorfor tvangsmulktregimet som ble innført i 2017 slår så feil ut for små bedrifter.

Samme mønster

Historiene jeg hører følger stort sett det samme mønsteret. Det starter som regel med en mer eller mindre ubetenksom feil i forbindelse med innrapportering av informasjon via Altinn-portalen. Så følger en periode i uvitenhet før man tilfeldigvis oppdager at man har blitt ilagt dagsbøter for feilen man har gjort. Bøtene varierer i størrelse, men ligger stort sett på i underkant av 50.000 kroner. Svært mange klager på boten og en del har heldigvis sluppet unna etter en lang periode med klagebehandling.

Tålmodighet

Mange vil sikkert mene at dette er helt greit. Gjør man en feil så må man akseptere at det får konsekvenser. Det er i hvert fall åpenbart at myndighetene tenker på denne måten, uavhengig av hva det måtte bety for bedriftene.

Men la oss se på hva dette faktisk innebærer for de berørte bedriftene. For det første må boten betales umiddelbart, uansett hvor gode sjanser du måtte ha for å vinne frem med en klage. Dette finner man som regel ut etter å ha manøvrert seg rundt i Skatteetaten på jakt etter en saksbehandler som kan svare på relevante spørsmål. Deretter må man sette seg inn i en lite intuitiv klageprosess, før man må smøre seg med en solid dose tålmodighet. For klagebehandlingen tar tid. Lang tid. I enkelte tilfeller har det tatt nesten ett år.

Nedstøvede byråkrater

Hva gjør vel det så lenge boten ikke er på mer enn 50.000 kroner, tenker du kanskje? Da bør du sette deg inn i den økonomiske situasjonen til mange norske småbedrifter som sliter med tidvis dårlig likviditet. Det betyr for all del ikke at lønnsomheten ikke er der. Ofte skyldes en stram økonomi at pengene er bunnet opp i for eksempel materiell eller maskiner. Dette er spesielt vanlig i bedrifter som er i en sårbar oppstartsfase. En bot på 50.000 kroner vil ofte være nok til at den planlagte og nødvendige investeringen eller nyansettelsen må utsettes.

Regjeringen har de siste årene benyttet enhver anledning til å hamre inn budskapet om behovet for å gjøre norsk økonomi mindre avhengig av olje. Innovasjon og nyskaping er gjengangere i de fleste politiske festtaler, og selv den mest nedstøvede byråkraten i Finansdepartementet vil være enig i at utviklingen i landets små og mellomstore bedrifter er helt avgjørende for vår evne til å bære fremtidens velferdsstat.

Ødeleggende

Så kommer vi til hjertesukket. Norske småbedrifter har den siste uken så godt som ropt ut at tvangsmulktregimet er ødeleggende for dem. Deres opplevelse av at dette rammer små bedrifter uforholdsmessig hardt er helt reell. Både fordi at bøtene er akkurat like store for de små som for de aller største bedriftene med egne juridiske og økonomiske avdelinger, men også fordi at selve rapporteringskravet i enkelte tilfeller fremstår som fullstendig tullete. Kravet om jevnlig oppdatering av eierstrukturen i selskapet er spesielt frustrerende. Her må det være mulig å få til en endring som gjør at man plikter å informere først når noe faktisk har skjedd.

Rungende nei

Skal vi da bare slå oss til ro med at enkelte byråkrater mener at myndighetenes behov for oppdaterte aksjonærlister er viktigere enn småbedriftens evne til å vokse og skape verdier? For meg og Bedriftsforbundet er svaret et rungende nei. Som samfunn har vi ikke råd til at dette næringsfiendtlige regimet får vedvare og vi kommer til å fortsette kampen på vegne av våre medlemmer og alle andre små bedrifter der ute!

Har du enda ikke vist din støtte til småbedriftene ved å signere oppropet mot tvangsmulkt så bør du umiddelbart gå inn på www.tvangsmulkt.no og gjøre det.