Gå til sidens hovedinnhold

For barnebarna våre!

Færre og færre Oslo-folk husker OL i 1952. Da er det bare ett folk igjen her i landet som virkelig vet hva et OL er - lillehamringene, gudbrandsdølene. De vet hva et slikt arrangement kan bety for et lokalsamfunn.

Av Marianne B. Skou, JO22 frivillig og tidligere infosjef i Lillehammer kommune; Olaf Thommessen, JO22-leder

Nylig sto ordførerne der oppe frem og sa: «OL på Lillehammer varte ikke 16 dager i februar 1994. Det varer ennå, nesten 20 år etter». Det kalles varige ringvirkninger, etterbruk.

«For vi kan bare se oss rundt - på kulturbygg, idrettsanlegg, infrastruktur og et mediesenter på 27 000 m2 som ble høgskole. Eller på Hafjell og Kvitfjell, som ellers ikke ville vært der. Eller de 450 arbeidsplassene som ble skapt i lille Ringebu. Eller vi kan tenke på Filmskolen, Litteraturfestivalen, Toppidrettsgymnaset og utvidelsen av Birkebeinerrennene. Men like viktig - vi kan trekke frem igjen de fantastiske opplevelsene og idrettsgleden. Og takknemligheten og stoltheten vi følte den gangen - over det vi viste hele Norge og en hel verden. Over det vi fikk til i en gigantisk dugnad. Sammen som nasjon.»

Ja, det blir dyrt med OL i Oslo, men det gir minst like mye igjen. 
For hvordan regner man om idrettsglede i penger? Eller at en flerkulturell på Tøyen, som ellers ikke hadde lært å gå på ski, blir inspirert til å gjøre det? Eller miljøsatsing, eller å profilere Norge og norske verdier for en hel verden? Hva er det verdt i penger?

Bjørn Sund het en mann på Lillehammer. Han var direktør for utbyggingsselskapet LOA. Han og en rekke andre kom fra oljeeventyret i Nordsjøen rett til småbyen ved Mjøsa. Der bygget de alt som skulle bygges før OL. Og da de var ferdig med det, dro de rett til Gardermoen og bygget en flyplass. Det er det man kaller kompetanseutvikling. Det finnes mange verdier vi ikke kan regne om i penger.

«Og vi hadde gladelig gjort det om igjen», sa ordførerne i Gudbrandsdalen, da de oppfordret Oslo-folk til å stemme JA den 9. september. Det samme sa representanter for alle de politiske partiene på Lillehammer. Også SV-erne og Fremskrittspartiet.

For norsk idrett og norsk ungdom den gang var OL en vitamininnsprøyting som man lever på den dag i dag.

Oslo-folk bør unne barna og barnebarna sine det samme!

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial