*Nettavisen* Nyheter.

Frykter for livet til befolkingen i Sør-Sudan

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Foto: Plan

Tørsten brenner i halsen. Foran deg står 7 000 mennesker i kø for å hente vann i nærmeste brønn. Et halvt døgn senere har du kanskje noen kanner med vann. Hvis du er heldig.

Situasjonen virker absurd. Men i flyktningleirene over grensen for Sør-Sudan er dette virkeligheten. Akutt vannmangel er reell situasjon for tusenvis av mennesker som har flyktet fra den voldelige konflikten i Sør-Sudan. Opprøret i verdens yngste stat har tvunget over 900 000 mennesker på flukt i eget land, og 150 000 av dem har dratt over grensen til nabolandene Kenya, Etiopia og Uganda.

FN regner nå krisen i Sør-Sudan som en av de verste nødhjelpskrisene i verden og oppskalerte i forrige uke landet til det høyeste katastrofenivået. FN anslår nå at så mange som syv millioner av landets tolv millioner innbyggere vil være rammet av krisen i løpet av kort tid. Når slike katastrofer inntreffer går det alltid hardest utover barn. Mange barn i Sør-Sudan har flyktet uten foreldre, og de blir dermed ekstra sårbare for underernæring og vold. Det rammer ikke minst de 400 000 barna som per i dag er på flukt.

Den enorme katastrofen i Sør-Sudan havner bakerst i køen for oppmerksomhet fra verdenssamfunnet, når grusomme voldsscener utspiller seg nær våre egne landegrenser, som i Ukraina. Men vi kan ikke lukke øynene for det som skjer med en hel befolkning nå, når vi vet at matkrisen i området vil eskalere.

Syttenårige Mary flyktet uten foreldrene med sine fire brødre fra urolighetene i hjemlandet. Nå sover de under et tre i en flyktningleir nord i Uganda, mens de venter på å få tildelt et jordstykke med midlertidig husly. Vannmangelen gjør at hun og søsknene ofte må gå uten måltider, og selv om Mary forlater sine sovende brødre hver natt for å hente vann, finnes ingen garanti for at hun kommer tilbake med fulle kanner.

- Dette stedet har ikke vann. Innimellom kommer det en lastebil for å fylle opp vanntanken, men vannet er vanskelig å få tak i. Jeg kan ikke krangle om vann med de voksne; de truer med vold om jeg gjør det. Jeg blir nødt til å forlate vannkannene for å løpe tilbake og sjekke hvordan det går med brødrene mine, sier hun.

Mary er en av 70 000 personer fra Sør-Sudan som for tiden befinner seg i flyktningleirer i Uganda. Vannmangelen har gjort det vanskelig å opprettholde et minimumsnivå av hygiene, og det øker faren for sykdomsspredning og epidemiutbrudd. Plan jobber nå med flyktningfamilier om å bygge toaletter og gi opplæring i god hygiene og sanitærforhold.

Vi har utvidet nødhjelpsarbeidet for å møte behovene; i leiren Mary måtte flykte til, borer Plan nå flere vannhull for å gi folk tilgang på rent vann. I tillegg fortsetter vi arbeidet med å dele ut vann og mat i andre flyktningleirer i Awerial-området i Sør-Sudan. Vi har et spesielt fokus på gravide, ammende kvinner og underernærte småbarn. Dette arbeidet vil også utvides i tiden framover.

FN regner med at urolighetene i Sør-Sudan vil fortsette fram mot valget neste år, og anslår at det vil være store humanitære behov i landet i 12-16 måneder fram i tid.

Plan Norge vil derfor samle inn penger til nødhjelpsarbeidet i Sør-Sudan, og arbeidet med de sørsudanske flyktningene som har dratt til nabolandene Kenya, Uganda, Sudan og Etiopia.

Vi har fokus på å dekke grunnleggende behov som rent vann, mat, husly, trygge barnesentre, sanitærforhold og hygiene for barn og deres familier. I tillegg har vi et spesielt fokus på å gi gravide, ammende mødre og småbarn ekstra næringsrik mat. Det handler om å gi barn og voksne en framtid i håpløsheten. Nå må vi gjøre det vi kan for at syv millioner barn og voksne skal få den hjelpen de trenger.

Vil du bidra til å støtte Plans arbeid for de rammende i Sør-Sudan kan du sende SMS med kodeord BARN til 2434 (200 kroner) eller gi penger på plan-norge.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.