RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

Glasurgenerasjonen er en myte

 


Stemmer det at ungdom i Norge slappe og uengasjerte? 

Norsk ungdom har havnet under lupen den siste uken som følge av debatten om det økende fraværet i videregående skole. Det er uenighet om skylden bør legges på skolen, lærerne, foreldre - eller elevene selv. Eller kanskje alle sammen. Føljetongen av saker om skulkeglad ungdom har uansett bidratt til en urettferdig stereotypisk fremstilling av denne gruppen. 

Elevorganisasjonen mener årsaken til det store fraværet er at undervisningen ikke er fengende nok og at skolen må anstrenge seg mye mer for å engasjere elevene. Med det tegner organisasjonen et bilde av en generasjon med passive sutrekopper. Jeg mener dagens ungdom fortjener et bedre skussmål enn det.

En i elev i videregående skole uttalte i A-magasinet blant annet at "hadde vi måttet betale selv, skal jeg love deg at vi hadde tatt skolen mer seriøst. Vi har jo ikke annet å tape enn kunnskap. De kaller oss ikke glasurgenerasjonen for ingenting."

Vel, gjennom Plan har jeg i hvert fall møtt noe helt annet enn en glasurgenerasjon. 

Plan er ofte i kontakt med ungdom, både i vår egen ungdomsgruppe, URO, og gjennom humanitære prosjekter i skolen. For tiden er 16 ungdomsskoler og videregående skoler tilknyttet Plan. Her driver elevene blant annet innsamlingsarbeid for bygging av skoler i Liberia og Vietnam. Ved å jobbe sammen om slike prosjekter ser vi at ungdommene blir mer bevisst på hvor heldige de er som kan ta retten til skolegang som en selvfølge. Og det gjør dem mer engasjerte, ikke mindre.

Mitt inntrykk er at ungdom ikke venter på å bli aktivisert, men tvert imot er kreative i måten å aktivisere seg selv på, for eksempel når det gjelder å bekjempe urettferdighet. Tenk at en niende klasse på Ringstabekk ungdomsskole på én uke klarte å samle inn 60 000 kroner ved å lage restaurant, åpne bakeri og holde gitartimer og dansekurs for mennesker i nærmiljøet. Inntektene bestemte de selv at skal gå rett til Plans prosjekt med å bygge skole i Liberia. 

I URO viser ungdommen et genuint engasjement og en beundringsverdig forpliktelse til å kjempe mot barneekteskap, mot fattigdom og mot brudd på menneskerettighetene til barn. De bruker kreativt sine egne kanaler til å få med seg annen ungdom til å engasjere seg like mye, for eksempel i sosiale medier og gjennom egen blogg.

Hver eneste dag finner jeg altså grunner til å bli imponert over engasjementet blant ungdom og hvordan de uoppfordret kan bruke det til nytte for andre. De viser god samfunnsforståelse, har en sterk rettferdighetssans og er opptatt av verden langt utenfor Norges grenser.

Ungdom både kan og vil - så lenge de får muligheten. Norske elever er blant Plans viktigste støttespillere i det arbeidet vi gjør for barn og unge andre steder i verden. Det er ikke fordi vi aktiviserer dem. Engasjementet bor i dem allerede.