RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

Globalt krav til G20

 

Hva er det verdens ledere er nødt til å diskutere under helgens G20-møte i Brisbane? Hva er det millioner av mennesker ikke har tid til å vente på lenger? Jo, en klar opptrapping av innsatsen mot spredningen av ebola.

Langt over 5 000 mennesker har til nå måttet gi tapt mot ebola. Men fortsatt har ikke landene som er rammet, det de trenger av helsepersonell, utstyr eller økonomi for å stoppe utbruddet av det dødelige viruset. Selv om den internasjonale responsen mot ebola har blitt intensivert noe de siste ukene, er utbruddet fremdeles ute av kontroll.

I tillegg til smittebekjempelse og behandling av syke trenger lokalbefolkningen støtte til å takle konsekvensene av utbruddet for helsetjenester og utdanningssystem. Ebolautbruddet er ikke bare en humanitær krise, det er også en økonomisk og sosial krise. Plan mener derfor at Norge må støtte USAs forslag om å gi de rammede landene gjeldsslette i stedet for nye lån for å komme seg på beina igjen. 

Men først og fremst er det en menneskelig tragedie som vi har latt gjenta seg gang på gang på gang, siden mars måned. Det begynner nå å bli veldig mange av oss som har vanskelig for å forstå hvorfor ikke alle kluter settes til for å stoppe utbruddet.

Derfor har Plan i samarbeid med Amnesty International, Redd Barna og Oxfam samlet inn underskrifter for å legge press på regjeringene i de 20 største økonomiene i verden til å øke innsatsen. Vi har en mulighet nå de neste ukene til å stoppe spredningen. G20-møtet i Brisbane er en anledning der verdens rikeste regjeringer må ta det ansvaret alle forventer at de skal ta, før det er for sent.

Sammen med de tre andre organisasjonene overleverte vi i går 165 000 underskrifter til Storbritannias statsminister David Cameron. Alle underskriftene støttet dette brevet til G20-landene:

 

Vi må vise at det er et globalt krav om mer handling for å redde liv og stoppe ebolautbruddet!

#endebola