*Nettavisen* Nyheter.

Heltinnene fra Sør-Sudan

Klikk på bildet for å forstørre.

 

I den opprivende konflikten i Sør-Sudan er det de mest sårbare jentene som nå står fram som de største heltene.

Mens flyktningstrømmen i og ut av Sør-Sudan øker i styrke, står verdenssamfunnet fortsatt som handlingslammede tilskuere. Den politiske krisen har utløst en voldsbølge så kraftig at den nå nærmer seg et nivå som kan sammenlignes med folkemordet i Rwanda.

Vi har reelt sett to valgmuligheter: Vi kan velge å ta grep for å redde så mange som mulig, eller vi kan risikere å snakke om Sør-Sudan om noen år slik vi snakker om Rwanda og Kongo i dag.

Rapporter om barn som blir slaktet ned av soldater idet de prøver å løpe fra voldshandlingene, rystet oss forrige måned. Dessverre ser ikke voldshandlingene ut til å avta. Krisen i Sør-Sudan har utviklet seg til å bli en av vår tids største tragedier.

Leger uten grenser har fortalt NRK om grusomme scener fra hovedstaden i den oljerike delstaten Øvre Nilen. Væpnede grupper har herjet byen, etterlatt lik i gatene og på sykehus - og voldtatt kvinner og unge jenter. Den idylliske byen ved elvebredden er tømt for sine 140 000 innbyggere, som nå lever under umenneskelige forhold i skogen. Tilbake står en by i ruiner.

I tråd med Plans egen forskning på unge jenter i konflikt og katastrofer, ser vi også i Sør-Sudan at det nettopp er jentene som lider mest. Det gjør det ikke desto mindre beundringsverdig at det er de som viser størst styrke i flyktningleirene i og utenfor Sør-Sudan nå.

Kollegaer i Plan Uganda har fortalt om unge jenter som har flyktet fra hjemmene sine i panikk når skuddsalver og skrik hørtes utenfor. Emma på tretten år tok med de yngre brødrene sine og løp for livet da krigen var kommet helt til ytterdøren. Nå befinner de seg i flyktningleiren Baratuku i Uganda - uten foreldrene.

"Jeg vet ikke hvor moren min er", kunne Emma fortelle. Nå er det hun som har tatt over foreldrerollen for småsøsknene sine. Det er hun som står opp før daggry for å hente vann, lager mat og leter etter brensel. Samtidig er det hun som er blant de mest sårbare for overgrep og vold.

Ifølge FNs siste tall befinner nå nærmere 47 000 sør-sudanere seg i flyktningleiren i Adjumani-regionen i Uganda. En stor andel av de allerede overbefolkede leirene er barn som har kommet bort fra foreldrene sine i fluktforsøket.

"Jentene lider virkelig. De har rømt fra krigen, og de har ingenting igjen", forteller en kollega som har besøkt leiren.

For Plan var det ikke noe valg: Vi er nødt til å mobilisere det vi kan for å hjelpe befolkningen i Sør-Sudan.

Med støtte fra våre givere har Plan allerede startet jobben for å møte de enorme behovene til jentene, søsknene deres og andre barn og familier på flukt som nå risikerer å leve livene sine i flyktningleirer to år frem i tid.

"Plan er klare til å rykke inn i flere områder hvor barna er mest berørt. Vi vil gi disse barna et miljø hvor de blir beskyttet og får lov til å være barn igjen", forteller Gyan Adhikari, som er direktør for Plan i Sør-Sudan.

Heltinnene fra Sør-Sudan står nå i fare for å bli en del av en fortapt generasjon.

Ønsker du å støtte dem, kan du sende SMS med kodeord BARN til 2434 (200 kroner) eller gi et bidrag på plan-norge.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.