Hurra for dere!

 

Er det noen der ute som lurer på om vi fortsatt trenger kvinnedagen? Til dem er det bare å si at vi dessverre er milevis unna å gjøre dagen overflødig.

Den neste uken skal jeg til FN i New York sammen med tusenvis av levende eksempler på at 8. mars fortsatt er en av de viktigste dagene i kalenderen.

Femtenårige Jacqueline er et godt eksempel. Som en av Plans ungdomsrepresentanter fra Malawi skal hun delta på det som er verdens største og viktigste møteplass for det internasjonale arbeidet for kvinners rettigheter og likestilling: Commission on the Status of Women (CSW). Det blir en ære for meg å møte henne der.

Jacqueline ønsker å jobbe for rettighetene til jenter i hjemlandet, og er fast bestemt på å stoppe praksisen med barneekteskap. "Jenters rettigheter er viktige. Når jenter blir bevisste på rettighetene sine, er det også lettere å jobbe for at disse rettighetene sikres. Samhold jenter imellom gjør oss bedre rustet til å løse utfordringene vi står overfor", forteller hun.

Jacqueline vet alt om hvilke konsekvenser barneekteskap har for jenters rett til utdannelse. "Kusinen min ble gravid da hun fortsatt gikk på skolen. Vanligvis ville hun blitt tvunget til å gifte seg, men mannen som gjorde henne gravid, nektet for at det var hans barn. Hun ble nødt til å droppe ut av skolen og blir nå forsørget av et familiemedlem", sier hun.

Syttenårige Teleza (ikke hennes egentlige navn) fra Malawi er et annet eksempel. Hun er også en av Plans ungdomsdelegater til FNs kvinnekommisjon. For en tid siden var hun nær ved å bli voldtatt av syv gutter etter hun var ferdig på nettballtrening. Fordi hun lever i et samfunn der jenter blir diskriminert og utsatt for seksuell vold, hadde hun heldigvis lært å forsvare seg selv. Med teknikkene fra et selvforsvarskurs for jenter fikk hun avverget voldtektsforsøket og unnslapp så vidt. Seksuell vold er et enormt problem i Malawi, spesielt for unge jenter.

"Jeg er ikke den eneste som har blitt forsøkt voldtatt. Vi hører mange historier om jenter som blir voldtatt av fedrene sine, fettere eller andre menn, og anmeldelsene blir ignorert av påtalemyndighetene. Jenter blir sett på som verdiløse", sier Teleza, som ser fram til å representere jentene fra hjemlandet sitt i New York.

"Flere venninner av meg er blitt tvunget inn i ekteskap mens de fortsatt var barn. Mange ble gravide før de var ferdig utviklet og døde under fødselen", forteller hun.

Kampen for jenter og kvinners likeverd utkjempes hver eneste dag i samfunn over hele verden. I mange land setter kvinners kamp mot urettferdighet og patriarkalsk makt livene deres i fare og gjør dem til ikke-borgere i egne samfunn.

Derfor er 8. mars er en viktig dag - også i 2014. Og det er derfor det er viktig at delegasjoner fra et hundretalls land, og over 6 000 representanter for sivilsamfunn fra hele verden, hvert år møtes i New York for å diskutere og endre situasjonen til verdens jenter og kvinner. I dag er fremdeles situasjonen slik at verdens jenter henger etter når det gjelder utdanning, i stort omfang blir giftet bort som barn og er sårbare for vold og overgrep gjennom hele livet. Stemmene til jenter som Teleza og Jacqueline løfter situasjonen for millioner av jenter opp på den internasjonale dagsorden.

"Målet mitt er å sørge for at jenter få tilgang til utdannelse på lik linje med gutter. Jeg kommer til å formidle hvor viktig det er at unge mennesker gis muligheten til å snakke ut om hva de opplever", forteller Teleza.

Teleza og Jacqueline oppsummerer egentlig noe av det aller viktigste med 8. mars: at det skal være mulig for unge jenter fra land som Malawi å påvirke fremtiden sin og nå dit de vil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.