Katastrofal ebola-utvikling

 


Hele Plan har nå høynet kriseberedskapen til «red alert». Det betyr at vi tar ebola-epidemien like alvorlig som tyfonen på Filippinene i fjor og jordskjelvet i Haiti i 2010. Det dødelige viruset lammer nå store deler av Vest-Afrika. I Plan har vi begynt å miste fadderbarn.

I Liberia omtales ebola som verre enn borgerkrigen som herjet i landet i mange år. For folk i de ebolarammede landene er det snakk om å unngå smitte og overleve en dødelig sykdom. For oss er det snakk om å gi nok.

Denne uka fikk vi ny informasjon om ebola som gjør at vi må legge alt annet til side for å skaffe midler til bekjempelse av smittespredning i de rammede områdene. Derfor inviterte vi i går kveld det norske folk til å delta i en SMS-dugnad for å styrke nødhjelpsarbeidet. Responsen er massiv og rørende. Før jeg gikk til sengs rundt midnatt i går, hadde det norske folk gitt 800 000 kroner til nødhjelpsarbeidet. Fredag ettermiddag rundet vi en million kroner.

Støttemeldingene raser fortsatt inn. Det forteller meg at vi også her hjemme er i ferd med å forstå hvilke enorme konsekvenser ebola-epidemien vil få for verden hvis vi ikke reagerer nå. I løpet av et halvt år har ebola tatt nesten 2 500 menneskeliv. Bare i løpet av de neste ukene kan antallet dobles. Verdenssamfunnet har somlet i takt med at smitten har spredd seg og nå har befestet seg i store deler av Vest-Afrika.

Plan har 50 000 fadderbarn i de rammede områdene. I kriser som dette er det barna som er hardest rammet. I går fikk vi melding om at også to fadderbarn med norske Plan-faddere er omkommet av ebola.

Vi er på plass med kriseberedskap i felt og gjør alt som står i vår makt for å beskytte barna og hindre spredning i deres lokalsamfunn. Plan arbeider langs to akser:

1. Forebygge og hindre spredning, bistå helsepersonell

  • Bygge fasiliteter for håndvask på skoler og offentlige steder i samarbeid med entreprenører
  • Tilføre utstyr, drivstoff og desinfeksjonsmidler
  • Lære opp helsepersonell
  • Desinfisere latriner, hjemmene til smittede personer og offentlige steder

2. Spre informasjon

  • Informasjonskampanjer om ebola via radio, plakater og tekstmeldinger i samarbeid med myndighetene
  • Sosial mobilisering ? muntlig overlevering av kunnskap om ebola og smittefare

Dersom du ønsker å bidra til vårt arbeid, kan du sende SMS til 2434 med kodeord PLAN og gi 200 kr eller sette inn valgfritt beløp til kontonummer 7874.06.20877 (merk betalingen "ebola").

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.