*Nettavisen* Nyheter.

Krigens døtre

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Slutten på en krig betyr ikke slutten på lidelsene.

Neste uke skal FNs spesialutsending Angelina Jolie møte verdens ledere i London for å stoppe seksuell vold i krig og konflikt. Der skal Plan vise henne denne kortfilmen om krigens døtre i Liberia. Ta fem minutter og se den, du også.

Jeg har selv vært i Liberia og sett hva krig kan gjøre med et land, og ikke minst hvordan jentene fortsatt tæres av konsekvensene. Under borgerkrigene som herjet i Liberia fra 1989 til 2003, ble nesten tre av fire kvinner voldtatt. Mange jenter ble gjort foreldreløse og tvunget inn i tidlig graviditet. I Liberia er det nå mange tenåringer og unge kvinner som må ty til sexarbeid for å forsørge seg selv og sine barn. "De drepte foreldrene mine, og gjorde meg gravid. Nå må jeg selge sex for å forsørge barna", forteller en av krigens døtre til Plan.

I regionen Bomi er tre av fire kvinner med barn alenemødre. Uten andre inntektsmuligheter må et stort antall kvinner ty til gateprostitusjon for å brødfø sine barn. Jenter så unge som 13 år blir sexarbeidere for å kunne betale skolepengene sine. Mange blir gravide, og når de er 14 eller 15, kan de ofte ha to barn med to forskjellige fedre.

Mary (15) er én av krigens døtre. Hun går på skole på dagtid og selger kroppen sin på gaten om natten. "Jeg ser på meg selv som barn. Når jeg går inn i et rom for å ligge med en mann, blir jeg redd. Jeg vil ha hjelp til å gå på skolen."

Det viktigste vi kan bidra med, er nettopp tilgang til utdanning.

Under borgerkrigen gikk en hel generasjon av barn glipp av skole. Det har gjort analfabetisme til et stort problem. Bare 27 prosent av kvinnene over 15 år i Liberia er skrivekyndige, og halvparten av alle barna i Liberia har ikke tilgang til skole. Mangel på utdanning gjør jentene spesielt sårbare. De som ikke har yrkesopplæring i noe, som ikke kan lese og skrive, blir ofte utnyttet av menn som tvinger seg til å ligge med dem, få barn med dem - for så å gå sin vei.

Dette er noe det er mulig å gjøre noe med. Et eksempel er Girl Power-prosjektet drevet av Plan i Liberia, som tilbyr yrkesrettet opplæring til jenter og kvinner i alderen mellom 14 og 30 år. Her lærer de blant annet ferdigheter i frisørfaget, baking, såpeproduksjon, skjønnhetspleie og skreddersøm. Temba (29) er en av kvinnene som deltok i Girl Power-prosjektet i fjor. Da lærte hun det hun trengte for å kunne slutte med sexarbeid. Nå lager hun såpe og driver egen salgsbod i lokalsamfunnet. Hun forteller: "Girl Power-prosjektet fikk meg til å føle meg bra, fikk meg til å føle meg som en kvinne."

Blessing (27), som vil bli en del av årets Girl Power-prosjekt, har to døtre på 9 og 13 år og en sønn på 10. Hun sier at hun ønsker de skal oppnå noe i livet, ikke bli som henne. "Jeg har alltid fortalt mine barn at utdanning er nøkkelen til suksess. Ikke bli som meg. Fokuser oppmerksomheten på utdanning. Det vil hjelpe deg i morgen."

Dette er historier som har gjort sterkt inntrykk på meg. Nå håper jeg de gjør sterkt inntrykk på Angelina Jolie også. Krigens døtre i Liberia - og andre steder - trenger en som taler deres sak, ansikt til ansikt med verdens ledere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.