*Nettavisen* Nyheter.

Malala, en modig vinner

Det at 17 år gamle Malala Yousafzai vinner Nobels fredspris er en fantastisk nyhet for jenters rett til utdanning. Det er en anerkjennelse for hennes modige kamp for å holde jenter på skolebenken.

Fredsprisen er også en anerkjennelse av at jenters utdanning er en av vår tids viktigste utfordringer for å oppnå utvikling og likestilling i verden. I dag står 65 millioner jenter uten skolegang. Hver dag står 39 000 jenter barnebrud. Det tilsvarer én skoleklasse i minuttet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Malala var selv en av jentene som noen ønsket vekk fra skolebenken. Hun var bare 15 år da hun ble forsøkt drept for sin kamp for jenters grunnleggende menneskerettigheter. Hennes heltemodige innsats og innflytelse i etterkant har gitt verdens jenter et ansikt, en historie, en stemme. Det har jentene manglet.

«Pennen er mektigere enn sverdet», sier hun. «Og ekstremistene er redde for bøker og penner. Kraften i utdanningen skremmer dem. De er redde for kvinner. Kraften i stemmen til kvinner skremmer dem.»

I sommer delte jeg talerstol med Malala, da hun besøkte Norge for å tale om utdanning av jenter. Det gjorde sterkt inntrykk på meg å stå ansikt til ansikt med jenta som betyr så uendelig mye for alle jentene, også de som Plan arbeider for.

Malala har mange i ryggen. I Plan kaller vi dem «the other malalas». Jentene som kjemper utrettelig for seg selv og sine søstres rett til å gå på skolen og bestemme over sitt eget liv, men som du aldri hører om. Gjennom vårt arbeid har jeg sett hvor viktige barna selv i er i kampen for sine rettigheter. I Bangladesh der 2 av 3 jenter giftes bort før de er 15 år og mister skolegang, samles ungdom i aksjonsgrupper for å stoppe barnebryllup. I Malawi lager ungdom radiosendinger for å informere voksengenerasjonen om hvor viktig det er at deres døtre får fullføre skolegangen.

Da nyheten om Malalas fredspris ble offentliggjort klokka 10 fredag morgen, satt jeg i salen på Plans jentekonferanse og lyttet til sterke vitnesbyrd fra jenter som har opplevd å bli miste sin skolegang og bli giftet bort. Konferansen ble åpnet av statsminister Erna Solberg, som berømmet Malalas stemme i kampen for verdens jenter.

Selv om det fortsatt gjenstår mye for at alle jenter skal få oppfylt sine rettigheter, er det et viktig signal til verden om at jenter ikke kan oversees, uansett hvor i verden de bor. Det at Malala mottar Nobels fredspris 2014 er også en anerkjennelse av at jenter må få gå på skole, utvikle seg positivt, bli lyttet til og satset på. De må få mulighet til å følge drømmene sine!

Da jeg møtte Malala i Norge siterte jeg Oscar Wilde; «with freedom, books, flowers and the moon, who can not be happy». Og jeg lovet henne; «We shall fight for your freedom and your books».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.