Mer til de som trenger det mest

 


Foto: Plan

Det er få ting våre folkevalgte er så enige om for tiden som utviklingspolitikk. 2014 skal bli et år der Norge hjelper enda flere av de fattigste og mest sårbare barna i verden.

I overgangen til det nye året har vi gjennom media følt barns sårbarhet på kroppen. Filippinene. Sør-Sudan. Syria. Som i alle andre katastrofer er det de fattige barna som blir hardest rammet. Fire millioner mennesker fordrevet fra sine hjem på Filippinene - og barn som driver rundt i ruinene uten foreldre, mat, vann eller medisiner. 200 000 mennesker på flukt i Sør-Sudan - og barn som havner i kryssild og utsettes for barbariske kamphandlinger. 130 000 mennesker drept i Syria - og barn som blir bombet mens de ligger og sover i sin egen seng.

Urettferdighet og overgrep provoserer oss. Men ofte kan det være vanskelig å vite hva vi selv kan bidra med for å stoppe det. I Plan jobber vi med de fattigste og mest sårbare barna i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Hvert år opplever vi at vår modell for å hjelpe disse barna, med personlig fadderskap som bidrar til lokal samfunnsutvikling, får flere og flere støttespillere.

Det er et stort ønske om å bidra rundt om i de norske hjem. Det engasjerer og rører meg at så mange bryr seg og ønsker å gi. I det vi har gått inn i det nye året, er nordmenn faddere til 128 000 barn rundt om i verden. Totalt nådde Plan ut til 78 millioner barn og over 90 000 lokalsamfunn i fjor. I 2014 har vi som mål å hjelpe enda flere. Hver enkelt av våre støttespillere er med og skaper en bedre fremtid for stadig flere barn.

Regjeringen og Stortinget viser for tiden også et stort engasjement for katastroferammede og for vanskeligstilte barn generelt. Spesielt gledelig er Børge Brendes offensive takter som statsråd for bistand og utvikling. Det er inspirerende å lese at han nå oppfordrer verdenssamfunnet til å vedta et forpliktende løfte om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030. Det målet skal vi bidra til å oppfylle - med støtte fra dere som bryr dere.

På Filippinene er det fortsatt behov for nødhjelp. Hjem, skoler, helsestasjoner og barnehager ligger fortsatt i grus. Plans folk på Filippinene hører fra barn at de er redde for at de ikke kommer tilbake til skolen. Skolen representerer selve fremtiden for barna som har mistet alt. Det haster derfor med å få et godt utdanningssystem tilbake på beina. Her bidrar både Plan, andre organisasjoner og norske myndigheter.

Utdanning av jenter er spesielt viktig for å skape utvikling og vekst i fattige land. Dessverre står fortsatt 65 millioner jenter i verden utenfor grunnskolen. Plan Norge har derfor utfordret norske politikere til å trappe opp den årlige bistanden til utdanning med en milliard - en jentemilliard - i løpet av denne stortingsperioden. Brende har kommet godt ut fra start med en økning på 240 millioner i budsjettet for 2014.

Brendes gode åpning skaper en forventning om at han klarer å holde til mål. Det vil uten tvil få større konsekvenser om han sprekker før neste valg, enn om Northug sprekker på femmila i OL. Heldigvis er Brende den av dem som har vært mest på offensiven inn i 2014.

Det skal sitte langt inne for ham å bryte underveis. Spesielt når han har lovet en seier til de barna som trenger det mest her i verden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.