Norge kan endre OL og IOC

Vårt Lands Lars Gilberg er en engasjert mann med interessante meninger som avisens lesere bør lytte til. Når det gjelder nei-kampanjen hans mot Oslo-OL derimot, er det en ting han unnlater å fortelle oss.

I ni kommentarer har Lars Gilberg argumentert for hvorfor Norge ikke bør arrangere vinter-OL. Vårt Land-kommentatoren har vært den mest reflekterte og grundige nei-stemmen så langt i en OL-debatt preget av ugjennomtenkt føleri fra de som syns prislappen er for høy uten at de ser mulighetene i et norsk vinter-OL.

Her har det vært befriende å lese nei-mannen Gilbergs analyser av IOC og tidligere OLs mangler. Det rare er at mens hvert innlegg jeg skriver om OL, får Gilberg til å ville stemme mer nei, så gjør hvert innlegg han skriver meg mer overbevist om at Norge må arrangere vinter-OL i 2022.

Vi ønsker begge OL med nøkternhet og budsjettdisiplin, vi føler samme glede over vintersport og syns OL slik det nå arrangeres, har gått over alle støvleskaft. Den avgjørende forskjellen mellom oss - det Lars Gilberg ikke har skrevet i kommentarene sine - er at han ikke tror at Norge evner å gjøre en forskjell, at vi rett og slett ikke makter å bidra positivt. At IOC vil tvinge oss til å lage nye Sotsji-leker selv om vårt historisk grundige og kvalitetssikrede budsjett er på under tidelen.

Her har Gilberg har sovet i OL-timen. Timingen har aldri vært bedre for å arrangere norske vinterleker som faktisk kan endre OL for all framtid. Brasilske gatekamper har fått IOC til å trygle etter søknader som den Oslo har laget. Mindre utgifter, mer sportsfokus. Vi har anleggene klare og alle insentiver trekker i retning av at vi skal holde budsjettet. Selve framtiden til verdens sterkeste brand står på spill etter gigantomanien i Beijing, London, Sotsji og Rio.

For dyrt? De offentlige nettoutgiftene til Oslo-OL utgjør rundt 2,5 milliarder kroner i året fram mot 2022. Det er en tidel av de over 20 milliarder skattekronene osloborgerne sponser resten av landet med hvert år. Det er en fjerdedel av kulturbudsjettet.

Det kan også bli en gullkantet investering - om vi tror Norge kan få til det London klarte. Tidenes beste offentlige investering, konkluderte borgermesteren etterpå. 69% av britene er enige i at de fikk valuta for sine 82 milliarder skattekroner. 74% ønsker å arrangere enda et OL, fordi det er gøy, noe som ifølge Gilberg er den eneste gyldige grunnen til å ønske seg OL - selve moroa. Det skrev han før britene oppsummerte sin økonomiske gevinst et år etter lekene. Britisk næringsliv har omsatt for 90 milliarder kroner ekstra - som direkte OL-konsekvenser - et tall som er ventet å stige mot 373 milliarder innen 2020. Indirekte omsetningsvekst kommer i tillegg.

Byutvikling? London og Barcelona lyktes på en måte som ekspertene mener er umulig uten OL. Som om de offentlige milliardinvesteringene er på steroider, konkluderte The Economist. På et tiår kan vi gi Groruddalen et løft som ellers tar generasjoner.

Folkehelse? 250 000 ekstra nordmenn ble aktive som et resultat av Folk i form til OL, men etter Lillehammer slapp vi taket. London fikk 1,4 millioner opp fra sofaen. Olympiske folkehelsetiltak har manglet langsiktigheten. Vi foreslår en organiseringsetat som skal jobbe fram mot 2022, men også i ettertid. Helsegevinsten av selv en moderat aktivitetsøkning ligger i mange-milliarder-klassen.

Endre verden? JO22 og Framtiden i våre hender har tatt til orde for å gjøre et norsk fossilfritt vinter-OL til utstillingsvindu for grønn teknologi og sette miljøstandarden for alle framtidige OL. Vi vil vise verden at vi kan lage bedre konkurranser, mer idrettsglede og bærekraftige leker for en tidel av prisen.

Vi tror IOC vil omfavne dette - om ikke bare fordi det er mer i pakt med de originale OL-verdiene, så fordi det kan redde merkevaren deres som sliter fælt om dagen. Nettopp fordi Lars Gilberg ikke er alene. Fordi det fins mange som ham som tror håpet er ute for OL og IOC.

Vi derimot tror Norge kan yte et avgjørende bidrag til å fornye og forbedre verdens viktigste idrettsfest. Med det gode eksempelets makt endrer du verden. Passivitet på sidelinja lar de andre kreftene vinne. Hvis du også tror vi kan lage bedre vinterleker enn München og Almaty, håper vi du stemmer JA til Oslo-OL 9. september!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.