Gå til sidens hovedinnhold

Norges-ambassadør favoritt som ny OL-sjef

Singapores ambassadør til Norge kan bli verdens mektigste idrettssjef. En av favorittene til å bli IOC-president elsker ski og seiling og datteren har stått på ski på Geilo.

Dagen etter Oslos OL-valg 9. september, velger IOC hvem av seks kandidater som blir den mektige OL-organisasjonens neste leder. Ng Ser Miang (64) utpekes i flere medier som favoritt til å ta over etter Jacques Rogge. Han kan bli en svært viktig støttespiller for Oslo i kampen om å få arrangere vinter-OL i 2022.

Den svært suksessrike forretningsmannen og idrettslederen har i en årrekke vært Singapores ambassadør i Norge, og selv om han ikke bor her, besøker Ng Norge to-tre ganger i året. Senest i forrige måned var han på Oslo-besøk i forbindelse med bilaterale diskusjoner mellom Norge og Singapore. Han er godt kjent med både norsk geografi og vintersportstradisjoner. Ng har vært på omfattende sightseeing rundt om i landet og er en ivrig alpinkjører.

For noen år tilbake var datterens han på skiferie på Geilo. Mannen som kan bli IOCs president i høst er med andre ord en som både kjenner og vet å verdsette det Oslo og Norge har å tilby et vinter-OL. Han deler også våre norske målsettinger i forhold til hvordan et OL bør arrangeres.

- IOC må forstå at hvis OL fortsetter å stadig vokse i størrelse og kostnader, vil dette kunne bli et stort hinder for framtidige vertsbyer, skriver Ng Ser Miang i OL-manifestet han presenterte i forrige måned.

Utgiftsprotestene i Brasil er et symptom på det som han anser som en av IOCs største og mest umiddelbare utfordringer.

- Når vi skal velge vertsby, må vi se mer på hva som blir arven etter OL-arrangementet, fastholder den 64-årige "norgesvennen".

Vi i den tverrpolitiske OL-aksjonen JO22 har tatt til orde for at nettopp Oslos fokus på nøkternhet og nyskapning styrker vår søknad. IOC etterlyser ingen Sotsji-reprise. Her kan Norge sette en helt ny OL-standard for gjenbruk, miljøvennlighet og budsjettdisiplin. Den gigantomanien som har preget flere av de siste olympiadene er som Ng sier, ikke bærekraftig - verken for framtidige OL-verter eller for merkevaren OL.

Oslo ønsker nøkterne vinterleker fordi det er den rette måten å gjøre det på. Men selv de mest kyniske strategene innser at en drastisk reduksjon og kreativ nytenking må til etter Beijing, London og Sotsji. Merkenavnet OL satte ny rekord etter London med en global gjenkjennelse opp fra 92% til 97%. Brandet har gått forbi Coca Cola, men det folk forbinder med OL er nettopp det de norske nei-stemmene har dratt fram. Det er for stort, for dyrt, for kortsiktig - OL har tatt for mye av og i helt feil retninger. Vi er milelangt unna Lillehammer 1994 og OL-faren Coubertins olympiske idealer.

Det er der Oslo kommer inn med en tidel av budsjettet til Sotsji. Det er der vi gjør inntrykk siden kun et fåtall nye anlegg må bygges. Det er her vår styrke er at OL kan brukes som etterlengtet og kostnadseffektiv byutvikling - akkurat slik Londons East End lyktes så grundig med. Det er her våre demokratiske verdier og manglende stormaktsambisjoner gjør oss så attraktive. Oslo-OL kan ta OL tilbake til idealene og kostnadsnivået folk flest vil ha OL på. Det kan bli arven etter Oslo 2022 - vår legacy.

Konkurrentene til norgesambassadøren skisserte lignende tanker da de presenterte sine kandidatmanifest.

- Vi lever i trange økonomiske tider. Resultatet er mindre penger til idrettsinvesteringer. Vi må være tonedøve for å ikke høre hva folk i gata sier. Vi må høre på dette budskapet når vi skal velge vertsbyer, sa Richard Carrion (60) fra Puerto Rico og fortsatte:

- Vi kan ikke ha leker som er uoppnåelige for noen land. Det viktige er ikke om det er plass til 90 000, 70 000 eller 20 000 på stadionet. Det du husker er konkurransen, ikke omgivelsene. Ja, hovedstadionet i Beijing var utrolig, men det folk husker er Usain Bolt.

Ng Ser Miang blir den første asiatiske IOC-presidenten, og den andre ikke-europeeren, dersom han vinner 10. september. Tyske Thomas Bach er en annen som mange gir favorittstempel. Stavhopperen Sergei Bubka er det mest kjente navnet, men han anses for å være for uerfaren.

Foruten å være norgesambassadør og IOCs visepresident, var Ng en seiler av internasjonal toppklasse før han ble en usedvanlig suksessrik forretningsmann. Som idrettsleder har Ng gått fra triumf til triumf. Han har også vært ambassadør i Ungarn. Det er ikke kjent om han vil fortsette som norgesambassadør dersom han blir IOCs nye president, men Norge og Oslo vil uansett ha en svært sterk og kvalifisert stemme i IOCs maktsentrum når vi skal kjempe videre for å få arrangere vinter-OL i 2022.

Reklame

Best i test påskeegg 2021