Gå til sidens hovedinnhold

OL som politisk endringskraft i Russland

Nettopp fordi vi ønsker å bekjempe homolovgivningen bør vi arrangere vinter-OL i Sotsji. Boikott er et dårlig virkemiddel mens deltakelse sikrer påvirkning.

Black Panther-medlem John Carlos som ble OL-protestikon etter å ha hevet sin svarthanskede neve fra podiet i Mexico i 1968 sa følgende om boikott:

- Blir du hjemme, blir budskapet ditt hjemme med deg. Hvis du står for rettferdighet og likhet, er du forpliktet til å finne den største megafonen du kan for at din mening skal bli hørt. Å bli hørt er større enn å boikotte. Hadde vi blitt hjemme, hadde vi aldri blitt hørt fra igjen.

Det er likevel vanskelig å ikke bli grepet av skuespiller Stephen Frys oppfordring om å frata russerne Sotsji-OL. Etter at Putin 30. juni signerte loven som forbyr "homoseksuell propaganda", har en vanskelig situasjon blitt verre for Russlands homofile.

- Putin gjør syndebukker av homofile slik Hitler gjorde med jøder. Jeg tigger deg om å motstå presset fra pragmatikere, fra pengeinteresser, fra feige diplomater og heller stå resolutt og stolt opp for menneskelighet verden over, skriver den homofile og jødiske briten i et åpent brev til statsminister David Cameron.

Fry ber om at IOC og verdenssamfunnet må frata russerne vinterens OL og heller arrangere det i Utah eller Lillehammer. Alt annet vil være å legitimere Putins politikk, mener skuespilleren, skribenten og komikeren.

Det er som nevnt ikke vanskelig å føle smerten hans. I Russland presses unge homofile til selvmord, lesbiske blir utsatt for "korrigerende" voldtekter, homofile menn og kvinner blir slått i hjel av nynazister mens politiet ser på. Slik har det vært lenge, men sommerens "anti-homoaktivisme"-lov har gjort det verre. Ingen stemte imot loven som praktiseres mye videre enn å stanse "homopropaganda".

- Statens øverste ledere har gitt høyreekstremistene fritt leide for sine voldsaksjoner mot homofile, fastholder lederen av Homostolthet Russland.

På YouTube finner du videoer der homofile blir sjikanert åpenlyst. De tvinges til å drikke urin og mishandles fysisk av lett identifiserbare gjerningsmenn. Likevel er ingen arrestert. Det er veldig lett å være enig med Stephen Fry når han sier at dette spørsmålet er mye større enn om homofile OL-utøvere vil være trygge i Sotsji-landsbyen eller ikke.

Et voldsomt politisk spill har rast både i media og i kulissene i sommer. IOC gikk ut 17. juli og advarte russerne om at OL måtte være fri for all diskriminering. Uka etter fastslo en av politikerne som laget loven at unntak ikke var mulig - homoaktivisme måtte slås ned på. En minister bekreftet den strenge linja før regjeringens sportsansvarlige snudde og sa at "vi skal være så politisk korrekte og tolerante vi kan. Vi har vedtatt å ikke håndheve loven under lekene."

IOC-medlem Gerhard Heiberg fastslo deretter at russerne ikke har noe valg så lenge de har undertegnet IOCs vertsbykontrakt. Den utelukker enhver diskriminering, også basert på seksuell legning. Ethvert brudd vil bli slått hardt ned på av IOC.

Mens Fry og andre ønsker full boikott, ser mange en unik PR-mulighet som ville vært umulig uten OL. Lag tidenes mest homsete OL, oppfordrer Gay European Tourism Association. Gå med homopins og la regnbueflaggene vaie fra tribunene i Sochi. Med sitrende kampglød legges aksjonsplaner for vinter-OL.

Med hele verdens øyne rettet mot russiske styresmakter, gis makta nettopp til "homoaktivistene" som politikerne har forbydd. OL og presset fra IOC har fått russerne til å sette loven midlertidig til side. Det internasjonale presset har økt for hver uke i sommer. Gjennom deltakelse kan vi faktisk påvirke Russland som ellers benytter nesten enhver anledning til å påpeke at Vestens verdier ikke nødvendigvis er deres. Det er nettopp OL som gir oss denne muligheten - som tvinger dem til å lytte - fordi i dette mesterskapet møtes alle land uavhengig av politisk system og verdier. Vi tvinges til å høre på hverandre fordi vi deltar sammen.

I Chicago Tribune forslås det å inkorporere regnbuesymbolet i de amerikanske draktene. Business Insider vil dra masse homser med til Sochi for å virkelig sette søkelys på homofiles grusomme situasjon i Russland. Mulighetene er endeløse, for denne "ondskapens banalitet" som Stephen Fry henviser til, vil neppe våge å dra fram urinflaskene eller knivene mens hele verden ser på.

Fry mener det vil være like ille å arrangere OL i Sochi i 2014 som det var å arrangere OL i Berlin i 1936. Men hvor galt var det egentlig å la Jesse Owens løpe sirkler rundt tyskerne i Berlin, hvor mye ville det skadet nazistenes sak om vi hadde avlyst lekene? Hva om IOC i stedet følger rådet fra en rekke LGBT-organisasjoner og oppretter et offisielt Pride House i Sochi?

OL-verdiene er nettopp vennskap, solidaritet og ikke-diskriminering. Hvordan bedre bekjempe den menneskefiendtlige utviklingen for homofile i Russland enn å arrangere et vinter-OL med tydelig homosolidaritet midt blant dem? Selv Barack Obama valgte denne uken å kommentere russernes homoskandale. Dersom Russland ønsker å opprettholde den olympiske ånd, sa den amerikanske presidenten, kan de ikke dømme folk etter seksuell legning.

- Ironisk nok har det globale ramaskriket gjort at Sotsji blir en fantastisk plattform for russere og utøvere som ønsker å bryte loven og kjempe for homorettigheter, sa All Out-leder Andre Banks som onsdag overleverte 320 000 signaturer til IOC med et krav om at OL-organisasjonen må fortsette å presse den russiske ledelsen.

Fram mot 7. februar vil verdens øyne være rettet mot Russlands håndheving av den nye loven, og under lekene er det rom for aktivisme som kunne fått dødelig utfall uten OL. Den virkelige utfordringen blir å holde fokuset og bry oss like sterkt om de homofiles situasjon i Russland også etter at OL-ilden slukkes i byen ved foten av Kaukasusfjellene.

Reklame

Husker du disse to idiotene?