RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

Oslo-OL er god sosialisme

Når Rødt og SV nå fronter nei til OL, er det verken Oslos østkant eller folket de kjemper for. Oslo-OL er for østkanten, for statssubsidiert byfornyelse, for internasjonal solidaritet, for miljø og for det idrettselskende folket - et sosialistisk kinderegg av revolusjonære dimensjoner!

Selv ikke de rødeste osloborgere bør lytte når Aslak Sira Myhre, Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken forteller oss at vinter-OL er for fiffen, imot bredden og uforenelig med å være god sosialist. Om noen skulle stå på barrikadene mot Oslos OL-søknad, burde det jo være sånne liberale vestkantsnobber som meg.

Her snakker vi om et gigantløft for østkanten som vil ta minst 40 år uten OL. Per i dag er det ikke bedriftsøkonomisk lønnsomt å bygge ut Økern. Eiendomsprisen er for lav i forhold til utbyggingskostnadene. Likevel må dette gjøres for å få plass til de ekstra 100 000 innflytterne som vil være her innen 2022. Hva er da mer sosialistisk enn å bruke milliarder i statssubsidiert OL-bygging for å sparke dette i gang?

Da vil det samme skje som på østkanten i London som fikk et enormt suksessfullt løft med OL. Populariteten på området øker og prisene når et nivå som gjør det lønnsomt for private å følge på. I stedet for å fortsette fortettingen av bysentrum, flyttes hovedstadens tyngdepunkt østover.

Det er heller ikke så umoralsk dyrt som SVs gruppeleder Marianne Borgen skrev i Klassekampen mandag. De offentlige nettoutgiftene utgjør 2 ½ milliard i året fram mot 2022. Eller en fjerdedel av kulturbudsjettet. Der hører vi aldri SV eller Rødt sette operabevilgninger eller annen finkultur opp mot sykehjem og barnehager.

OL kan også bli god butikk. Tidenes beste offentlige investering, konkluderte borgermesteren i London. Britisk næringsliv vil få økt omsetningen sin fram mot 2020 med opp mot 373 milliarder kroner som en direkte følge av et OL som kostet 82 milliarder skattekroner. Forøvrig en utgift som 69% av britene syns de fikk god valuta for. 74% ønsker endatil å arrangere enda et OL - fordi det var så gøy.

Viktigere enn å få en samfunnsøkonomisk pengegevinst på OL - og kanskje viktigere enn all moroa vi vil få, er arven lekene etterlater. JO22 og Framtiden i våre hender vil gjøre et norsk fossilfritt vinter-OL til utstillingsvindu for grønn teknologi og sette miljøstandarden for alle framtidige OL. Vi vil vise verden at vi kan lage bedre konkurranser, mer idrettsglede og bærekraftige leker for en tidel av prisen som Sotsji bruker på sin gigantomani.

For internasjonalt solidariske sosialister må huske at alternativet til at Oslo arrangerer OL i 2022, ikke er at IOC legges ned og at OL byttes ut med kommunale langrenn på idealtid. Alternativet er München og Almaty. Tror virkelig Lysbakken og Moxnes at Kasakhstan vil ta OL ned til nivået Oslo kan? Vil de ha vårt fokus på nøkternhet, gjenbruk og miljø? Det er nettopp derfor solidariske og økonomisk ansvarlige osloborgere av alle politiske valører bør stemme JA til OL 9. september. Fordi det er Norge som nå best kan gi verden de vinterlekene folket fortjener.