*Nettavisen* Nyheter.

Sjef for en dag

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Operasjon Dagsverk er en flott dag for alle som arbeider med utvikling og med ungdom. På årets OD-dag låner jeg bort sjefsstolen i Plan Norge og bloggen min til Vilde Handeland (16) fra Moss. I Plan erfarer vi at vi har mye å lære av engasjerte ungdommer. Det gjelder både i landene der vi driver med utvikling og her i Norge. Til vanlig er Vilde juniorrådgiver i Plan Norges ungdomsgruppe, URO. Jeg er sikker på at hun har mye å tilføre Plan også som generalsekretær. Vilde, ordet er ditt!

I dag er det OD-dagen, og 100 000 ungdommer i videregående og ungdomsskoler i Norge jobber for at ungdommer i fattige land også skal få god utdanning. Og jeg er så heldig å få jobben som generalsekretær i Plan Norge for en dag, drømmejobben om jeg får si det selv.

Jeg, en 16 år gammel jente fra lille Rygge, skal plutselig jobbe som generalsekretær for en av Norges største bistandsorganisasjoner. Dette får meg til å innse hvor heldig jeg er, heldig som får en slik mulighet, heldig som bor i Norge og heldig som har sjansen til å bidra med noe til de som virkelig trenger det.

I årets OD-prosjekt går pengene til jenters utdanning i Malawi og Etiopia, en sak jeg virkelig brenner for. Jenters rettigheter og muligheter for utdanning er også en av de sakene som står øverst på agendaen til Plan. Derfor opplever jeg dette som et ekstra meningsfullt oppdrag på en dag som denne.

I mange land har jenter færre muligheter enn gutter helt fra fødselen. Utdanning blir ofte prioritert til gutter, mens jenter blir holdt hjemme for å hjelpe til i huset. De jentene som får gå på skole, blir ofte tatt ut etter en stund av ulike grunner. Én viktig grunn er barneekteskap. Når jentene blir giftet bort, forventes det at de skal slutte på skolen og går inn i "kone"-rollen, noe som i disse landene først og fremst handler om å passe på hus og barn.

Det at disse jentene blir tatt ut av skolen påvirker ikke bare jentenes liv og muligheter. Det går faktisk ut over hele samfunnet. Hvordan skal et samfunn klare å bryte ut av fattigdomssirkelen hvis halvparten av alle ressursene holdes hjemme? Det er bevist at kvinner som har fullført utdanning, mest sannsynlig får barn som gjør det samme, og de fungerer som positive rollemodeller for resten av samfunnet. En liten "funfact": Norge tjener faktisk mer på at kvinner er i jobb enn vi gjør på oljen.

Er det én ting jeg vil jobbe med og brenner for resten av mitt liv, er det å få slutt på utnytting av jenter i alle former. Og hvilket sted er vel bedre å starte enn i stolen til Olaf Thommesen, Plan Norges generalsekretær?

Jeg ønsker alle en god OD-dag!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.