*Nettavisen* Nyheter.

Sovet i økonomitimen

Når flinke menn som Øystein Stray Spetalen og Hans Geelmuyden snakker, bør man ofte lytte, men ikke når de helt åpenbart har sovet i timen. Å arrangere et vinter-OL på den smarte måten vil være effektivt og økonomisk gunstig for både breddeidrett og byutvikling.

I en fersk oppsummering fastslår The Economist at OL var "byutvikling på steroider" for London. Det liberale tidsskriftet var i utgangspunktet imot OL. I likhet med flere av våre hjemlige nei-stemmer som mener at den styrtrike vinternasjonen Norge bør takke nei, mente The Economist at England skulle la franskmennene betale gildet mens britene bare deltok og så på.

Nå fastslår de at OL var en dundrende økonomisk suksess for East End som har fått en opprustning som verken ville vært like rask eller effektiv uten OL. Når Hans Geelmuyden sier til Dagens Næringsliv at "så vidt jeg vet, er det mulig å bygge boliger uten å lage et idrettsarrangement", så har han selvsagt rett. I praksis er det likevel slik at det å ruste opp en bydel som Groruddalen vanligvis tar flere tiår. Vi kan like det eller ikke - men slik er det.

Den "gigantomanien og pampeveldet" som Geelmuyden henviser til så vi i Beijing og vi ser det i Sotsji, men OL trenger ikke å være slik. Det er nettopp vår nøkternhet og gjenbruksaspektet som begeistrer IOC.

Slik Geelmuyden har sovet i OL-timen og overser suksessene, trodde nei-folkene at de 100 milliardene London kostet skulle forsvinne i fest og fyrverkeri. Nå har vi fasiten. Bydelene rundt Olympiaparken har vokst i rekordfart. Økonomien i nærliggende Canary Wharf vokser raskest i Storbritannia. De unge og pengesterke har flyttet til østkanten, sammen med kaffebarene og trendy butikker. I Shoreditch har kreative teknologibedrifter tatt over de forlatte loftene og lagerhallene.

Offentlig transport og skoler er kraftig forbedret. Nye boliger skyter opp raskere enn noen trodde var mulig før OL-effekten satte inn, og utviklingen akselerer selv et år etter lekene og ventes å forsterke seg ytterligere. Sykehus, skyskrapere og forretningseiendom følger etter. Et stort medieselskap er på vei. Et senter med 1000 doktorgradsstudenter er planlagt. Et stort kompleks for oppstartfirmaer. Denne tidligere nedslitte og belastede delen av London er nå så populær at utbyggerne ikke rekker å åpne nye kvadratmeter raskt nok til å dekke etterspørselen.

I likhet med Geelmuyden, havner også Øystein Spray Spetalen på for dypt badevann når han skyter fra hofta i den samme sommerspalten hos DN: "OL er sikkert hyggelig for 30 OL-topper og 50 utøvere. For alle andre er det kun en stor kostnad. Bygg idrettsanlegg til bredden, ikke eliten."

Hvis mannen som er kjent som Norges fremste tallknuser hadde bladd i Oslos over 4000 siders søknad, hadde han aldri uttalt seg slik. Det er nettopp bredden som får nytten av investeringene. Ja, utøverne får bruke anleggene under 16 fantastiske festdager i 2022, men deretter er det alle vi andre som får gleden og nytten spredt over flere generasjoner.

Oslo får fem ishaller, et nytt treningsanlegg for langrenn og skiskyting i Oslo øst og et nytt fantastisk breddeidrettssenter med plass til tre håndballbaner, en friidrettsbane, skytebane, bowling, dans, bryting, fekting, sjakk og bordtennis. Ikke noe sted i landet er det så svak anleggsdekning sett i forhold til folketall som i Oslo, så det er liten usikkerhet knyttet til gjenbruk.

De offentlige milliardene som investoren Spetalen bekymrer seg for, kan vise seg å være særdeles vel anvendte penger. London-ordfører Boris Johnson karakteriserer nå de 100 milliarder kronene deres OL kostet slik: "En av de mest fornuftige og pragmatiske investeringene av offentlige utgifter i britisk historie".

Det fins dumme måter å arrangere OL på og det fins smarte måter. Oppegående analytikere som Geelmuyden og Spetalen burde sette seg bedre inn i Oslos nøkterne, miljøvennlige og nyskapende planer før de uttaler seg så bastant og fordomsfullt - selv i DNs sommerspalte.

I JO22 har vi en viktig opplysningsjobb å gjøre fram mot OL-valget 9. september, men allerede nå er det et klart ja-flertall. Vi håper at når vi i Norge har bestemt oss for at dette gjør vi, så vil vi også få fantastiske kapasiteter innen sine fag som Geelmuyden og Spetalen med på laget. Hva kan ikke Norges fremste tallknuser og en av landets beste PR-menn bidra med av ideer for å gjøre OL enda bedre for boligbygging og breddeidrett - bare for å nevne to av de veldig mange mulighetene dette idrettsmesterskapet kan gi Oslo og Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag