RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

Statsbudsjettet: Enorm mulighet til å sikre skolegang for verdens jenter

 

Den historiske økningen i bistanden til utdanning på over en halv milliard kroner gir en fantastisk mulighet til å sørge for at jenter skal få fullføre skolegangen.

De tre siste ukene har Norge sett en massiv folkelig mobilisering mot barneekteskap i Plans jenteaksjon #Stoppbryllupet. Dette er en aksjon som handler om at barn skal få være barn. At jenter skal få gå på skole. Og at ingen i verden skal måtte gifte seg før de er voksen - og selv kan bestemme når og med hvem de skal tilbringe livet sitt med. Når hundretusener av mennesker stiller seg bak en aksjon mot barneekteskap, er det et signal om at Norges velgere ønsker at Norge skal lede an i kampen mot barneekteskap. 

Den norske regjeringen igangsetter en historisk satsing for å gi jenter i verden utdanning. For å lykkes med dette må vi samtidig adressere en av de viktigste årsakene til at jenter slutter på skolen - nemlig at de blir giftet bort. Derfor håper jeg at Stortinget også vil prioritere tiltak for å bekjempe barneekteskap, som et av de viktigste hindrene for at jenter skal få fullføre ungdomsskolen.

Statsbudsjettet som ble lagt fram i dag inneholder en rekordøkning i bistanden til utdanning på over en halv milliard kroner. Plan har over lang tid jobbet for at Norge skal øke bistanden til utdanning. I valgkampen i 2013 utfordret vi stortingskandidatene til å øke bistanden til utdanning med en «Jentemilliard» i løpet av stortingsperioden. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen var blant de som svarte ja på utfordringen, og vi ventet en sterk økning i årets budsjett. Det er likevel ingen grunn til å legge skjul på at denne økningen var høyere enn både jeg og Plan hadde trodd.

Når det nå satses stort på utdanning, er det viktig at vi sørger for at pengene brukes effektivt for å sikre jenter samme rett til utdanning som gutter. Det innebærer blant annet at vi må direkte adressere grunnene til at jenter dropper ut av skolen. Det handler mye om fattigdom og holdninger. Det er også nødvendig å løfte behovet for å gjøre skoler «jentevennlige», og å involvere barn og unge, jenter og gutter, i arbeidet med å sikre dette. Og det handler om å stoppe barneekteskap.

Regjeringen varsler i statsbudsjettet at antallet land Norge skal ha direkte bistandssamarbeid med skal kuttes. Jeg tror det er en klok beslutning. Den viktigste grunnen til det er at det gjør det mulig å jobbe tettere med landene vi skal samarbeide med, og sikre at vi har tilstrekkelig kunnskap om hvert enkelt land, og tilstrekkelig kompetanse på viktige fagområder i ambassadene i disse landene. Plan mener det gir en særlig mulighet til å jobbe mer strategisk med å sikre alle barns rettigheter, ikke minst deres rett til beskyttelse mot overgrep som barneekteskap.

Plan mener det er et godt minstemål for bistanden at vi gir en krone for hver hundrelapp vi tjener. Jeg er derfor skuffet over at regjeringen ikke fullt ut legger opp til å følge denne regelen som et stort flertall på Stortinget har stilt seg bak. Vi stoler likevel på at dette vil ordnes av regjeringens støttepartier KrF og Venstre i budsjettforhandlingene. Der håper vi på at det legges inn midler som gjør et veldig bra budsjett for verdens jenter enda bedre.