RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

Stille etter stormen

 

For nøyaktig ett år siden feide tidenes kraftigste tyfon over Filippinene og ødela nesten alt på sin ferd. Husker du det?

Tyfonen Haiyan tok mer enn 6 200 liv og rammet over 14 millioner mennesker, deriblant fem millioner barn. Nesten to millioner av barna mistet hjemmene sine. Mange mistet også sine nærmeste.

På samme tidspunkt begynte jeg som generalsekretær i Plan Norge. De første rapportene og bildene fra de katastroferammede områdene gjorde sterkt inntrykk på meg. Endeløse områder i ruiner. Lik som løftes opp i lastebiler. Livredde barn på leting etter familie og venner. Ødelagte skoler, ødelagte veier og ødelagt vegetasjon.

Plan har arbeidet på Filippinene siden 1961 og var allerede til stede i hundrevis av lokalsamfunn da tyfonen kom. Dermed var vi også blant de første hjelpeorganisasjonene på plass i hardt rammede og isolerte lokalsamfunn da den hadde stilnet. Ødeleggelsene og behovene for hjelp virket uoverskuelige, og vi visste at det ville ta år før lokalsamfunnene kom på bena igjen.

Interessen for katastrofen fra media og omverdenen var voldsom til å begynne med. Men for alle oss som ikke ble direkte berørt av tyfonen, gikk verden videre. Det ble førjulstid, nytt år og nye muligheter. Interessen for den desperate situasjonen som millioner av mennesker på Filippinene fortsatt stod i, forsvant gradvis. Men hjelpearbeidet fortsatte med uforminsket styrke. For de tyfonrammede var det avgjørende at hjelpen var der også når blitzlysene var skrudd av og kameraene borte.

Ett år etter er Plan fortsatt til stede i lokalsamfunnene i Øst- og Vest-Samar, hvor vi støtter de tyfonrammede med å bygge opp igjen hjem, bygninger og infrastruktur.

Filippinene er et av de landene i verden som er mest sårbare for naturkatastrofer og opplever rundt 20 større eller mindre tyfoner hvert år. På grunn av klimaendringer er det sansynlig at det vil bli flere sterke tyfoner i fremtiden. Lokalsamfunnene på Filippinene må derfor bygges opp igjen til å bli enda mer robuste for å tåle tyfoner i fremtiden. Det er alltid kun et spørsmål om tid før neste kraftige tyfon vil komme. Det gjør forebygging ekstremt viktig - og mye mer bærekraftig enn nødhjelp.

I året som har gått, har Plan, i tillegg til gjenoppbygging, særlig prioritert å sikre barn beskyttelse og tilgang til utdanning og helsetjenester. Barn uten hjem og skole er spesielt utsatte for trafficking, overgrep, vold og utnyttelse - særlig når foreldrene må reise langt vekk for å finne lønnet arbeid.

Tyfonen Haiyan har merket mange barn for livet, og det har vært avgjørende for dem å få et trygt sted å være. Takket være donasjoner fra Plans støttespillere har blant annet 21 000 barn fått beskyttelse i våre såkalte "safe zones", hvor de kan leke og gjenoppta læring og oppleve en form for normalitet igjen etter det traumet de har vært igjennom. 

Er det noe jeg virkelig erfarte de første dagene på jobb som generalsekretær i Plan, er det at barn alltid er blant de som er verst rammet i katastrofer - og de som er mest sårbare etterpå.

Når man vet det, er det vanskelig å glemme hva som skjedde på Filippinene natt til 8. november 2013.