*Nettavisen* Nyheter.

Tryggere byer for jenter

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Plan

Over hele verden lever jenter i frykt for trakassering og overgrep når de ferdes i byen. Gjør vi nok for at byene skal være trygge for jentene?

På nyåret ble jeg slått i magen av historien om den 16 år gamle jenta i Calcutta i India som døde på nyttårsaften etter å ha blitt voldtatt to ganger og så satt fyr på av sine voldtektsmenn. Så hørte vi om det igjen. En dansk kvinne ble nylig gjengvoldtatt etter å ha gått seg bort og spurt om veien i New Dehli. Og i forrige uke fortalte flere medier historien om en gjengvoldtekt av en 20-årig jente, også det i India. 13 personer er arrestert, og jenta er innlagt på sykehus. Tilstanden hennes er kritisk.

Vi vet dessverre at det kan skje når som helst. Hendelsene i India er grufulle, men også bare toppen av et isfjell. Det er et enormt globalt problem at jenter brutalt fratas sin rett til trygghet og respekt. Hvert år utsettes 150 millioner jenter og kvinner for seksuell vold. Jenter og kvinner i alle aldre og samfunnsklasser blir rammet.

Det er en menneskerett å være trygg der du bor. At verdens befolkning i dag stadig forflytter seg fra landsbygda til byen kan åpne for flere muligheter for jenter, som å skaffe seg utdannelse, unnslippe barneekteskap og delta i samfunnet.

Men mange steder blir det også farligere for jentene. I samarbeid med FN utførte Plan i 2013 en studie som viser at kun to prosent av jentene i Perus hovedstad Lima føler seg trygge i byen. 80 prosent av jentene i Kampala i Uganda sier de er redde utendørs. I følge BBC føler hver fjerde London-kvinne seg utrygg på offentlig transport, selv på dagtid.

Ingen byer er hundre prosent trygge for jenter etter mørkets frembrudd - heller ikke i Norge. For eksempel oppgir halvparten av Oslos kvinnelige befolkning at de føler seg utrygge på Grønland på kveldstid, ifølge NRK.

Så; nei, vi gjør ikke nok. Trygghet for jenter må i enda større grad tas hensyn til i planlegging og utvikling av byer - uansett hvor i verden en bor. Plans studie viser blant annet at jenter savner trygg og pålitelig transport. De savner rene, trygge og gratis offentlige toaletter, bedre belysning i parker, mer synlig politi - og større investeringer i sikkerhet. De vil ha bedre oversikt over hvor de ikke bør ferdes.

Vi må også lytte til jentene selv. Vold og overgrep rammer oftest de som er nederst på rangstigen og med minst mulighet til å delta i samfunnets beslutninger. Derfor arbeider Plan blant annet med å påvirke og gi råd til lokale og statlige myndigheter i våre prosjektland for å sette dem bedre i stand til selv å oppfylle jenters rett til trygghet.

For eksempel arrangerte vi i fjor en workshop for myndighetene i Hanoi i Vietnam for å få jenters innspill om hvordan bybildet kan tilrettelegges slik at de føler seg trygge. Over de neste fem årene denne storbyen innføre tiltak for å bedre sikkerheten i det offentlige rom, legge til rette for at jenter trygt kan bevege seg utendørs alene og inkludere jenter i utforming av byrommet. Dette mener jeg er et eksempel til etterfølgelse.

Norads resultatrapport for 2013 viser at verden på mange måter blir bedre når det gjelder helse og utdanning. Det skjer fordi forholdene legges til rette for det. Nå må vi også samle oss om å gjøre byene tryggere for jentene. Det vil være et viktig skritt i retning av at alle jenter skal få være trygge - nettopp fordi de er jenter. Uansett om de bor i New Dehli eller Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag