Tusen takk, Plan-faddere!

 


Programleder Arill Riise, Olaf Thommessen, statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under Artistgallaen på TV2 lørdag. (Foto: Ragnhild Bergh/Plan Norge)

Under Artistgallasendingen på TV 2 lørdag kveld valgte over 8000 nordmenn å bli Plan-faddere. Tusen takk! Det er motiverende å vite at så mange støtter vårt arbeid for barns rettigheter. Dette vil skape betydelige resultater i de lokalsamfunnene der vi jobber og for barna som bor der.

Hver måned bidrar Plan-fadderne til utvikling, utdanning og en bedre fremtid for over 78 millioner barn i 90.000 lokalsamfunn. De neste månedene og årene skal Plan forvalte midlene fra lørdagens tv-sending. Det betyr at enda flere barn kan få skolegang, helsetjenester, vaksiner og rent vann, og at de slipper å gifte seg eller bli utnyttet gjennom barnearbeid.

I Norge har Plan over 130.000 faddere, fordelt på hele landet. Fadderskapet gir en mulighet til å knytte kontakt med et barn og barnets familie, selv om pengene en fadder bidrar med, går til hele samfunnet barnet bor i. Fadderne er en fantastisk ressurs og viser et engasjement som vi setter stor pris på.

I løpet av det siste året har fadderne bidratt til at Plan kunne bygge 4000 vannstasjoner, og gi 800 000 familier tilgang til latriner og trygge vannkilder. Vi lærte opp 73 000 helsearbeidere og jordmødre og bygde tusenvis av helsestasjoner der barn blant annet vaksineres. Takket være fadderne, kan Plan kjempe for at jenter skal slippe å gifte seg mens de ennå er barn. I løpet av 2013 utdannet vi 55 000 lærere og bygde over 2000 skoler, slik at flere barn skal få gå på skole og få en utdanning med god kvalitet.

Når vi går inn i et nytt område, får både jenter og gutter, kvinner og menn i alle aldre, og fra alle samfunnslag, komme med sine synspunkter på hva de mener bør prioriteres i utviklingen av deres lokalsamfunn. Vi samarbeider med innbyggerne og lokale myndigheter for å passe på at innspillene blir tatt med i utviklingsarbeidet. Dette er avgjørende for at prosjektene fortsetter å leve, også etter at Plan en gang blir overflødige og trekker seg ut.

Det er spesielt viktig for Plan at barna blir hørt. Barn og unge har en unik stemme og når de deltar i beslutninger som gjelder deres eget lokalsamfunn, ser vi at resultatet blir bedre for alle. Barn og unge utgjør ofte en stor andel av befolkningen i land der Plan jobber. Å involvere dem i utviklingen av samfunnet gjør barna til dyktigere og mer selvstendige borgere; noe som fremmer sosial og økonomisk utvikling.

Det siste året har vi merket et økende engasjement for saker som vi jobber med. Barns rettigheter er noe som folk i Norge føler sterkt for, og vi er utrolig glade for at mange velger å bidra til dette arbeidet. Utvikling for og med barn gir barna mulighet til selv å skape en bedre fremtid. Vi mener det er verdens viktigste investering. Resultatet av årets Artistgalla viser at mange i Norge er enige med oss.

 


(Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.