RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Olaf Thommessen

Valuta for jentene

 

Det er fortsatt mange steder i verden du som kvinne må bevise at du er verdt noe, mens du som mann blir verdsatt helt fra fødselen av. 

Verdien til en jente kan ofte måles i antall geiter og kyr. Det er det en familie vil kunne få hvis de gifter henne bort. I landsbyen Marimanti sentralt i Kenya, for eksempel, har jeg hørt at en familie kan få igjen 48 geiter for jenta si. Jenter som er omskåret, regnes som «rene» og kan gi en høyere brudepris.

Slik beskriver en Plan-kollega av meg i Mali, på nøkternt vis, hva kvinnelig omskjæring innebærer: 

- En del av en kvinnes kjønnsorgan skjæres bort, uten bedøvelse eller noen ting. Jenter og kvinner kan gå i sjokk på grunn av smerten. Den kan vare lenge. Du er i smerte hver gang du har menstruasjon og hver gang du har sex. Du føler også mye mer smerte under fødsel. 

Hvert eneste år blir rundt tre millioner jenter omskåret. De fleste er mellom syv og 15 år, men jeg har også hørt om jenter helt nede i toårsalderen som må under kniven. Alle disse jentene må leve med smerten for resten av livet. 

Men de som greier å stå i mot, betaler også en høy pris. I Plan får jeg høre flere historier om jenter som risikerer å bli utstøtt fra familien sin og lokalsamfunnet fordi de nekter å bli omskåret. Jeneba (16) i Sierra Leone klarte så vidt å komme seg unna:

- De prøvde å fange meg mange ganger. En dag fikk vennene til bestemoren min tak i meg og sa det var min tur. De holdt meg, slo meg og rev i stykker klærne mine. Jeg hadde litt krefter igjen, så jeg klarte å komme fri og bare løp avgårde, forteller hun.

Fordi det lønner seg å gifte bort jenter mens de er unge og «rene», tas de ofte ut av skolen. Den eneste drømmen en jente kan ha for seg selv og sin fremtid, er å bli husfrue. Hun får aldri vite hvilke muligheter hun egentlig skulle hatt til å gjøre noe annet med livet sitt. 

Skolegang for jenter er det viktigste våpenet mot kjønnslemlestelse og barneekteskap. Hvis vi klarer å holde jentene på skolen, gir vi dem mye mer innflytelse over eget liv og egen fremtid. Vi vet også at utdanning på sikt flytter holdninger og skaper utvikling. Vi må få foreldre til å se mer verdi i at jenta deres går på skolen enn at hun giftes bort. 

Derfor ser Plan det som en av sine aller viktigste oppgaver å gi alle barn skolegang. Vi må ut i enda flere lokalsamfunn, gi enda flere barn skolegang, påvirke enda flere familier og landsbyledere og skape enda mer bevissthet om jenters rettigheter. 

Det internasjonale samfunnet er enige om å prøve å avskaffe både kvinnelig kjønnslemlestelse og ekteskap med mindreårige jenter i løpet av én generasjon.

Denne videoen viser litt av utfordringen vi står overfor. Men vi tror det er mulig!

3icg95gPymw