RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ole Eikeland

De har tjent over 70 milliarder på deg og meg

Nå må politikerne våkne. Det er kun én måte å få lavere matvarepriser på.

 
 

Tre av Norges fem rikeste har tjent sine formuer på vel 70 milliarder kroner, på å selge matvarer til deg og meg.

  • Johansson-familien rundt 30 milliarder
  • Reitan-gutta rundt 30 milliarder
  • Rimi-Hagen mellom 12 og 15 milliarder

Bøndene får årlig mellom 20 og 25 milliarder kroner i subsidier samt verdien av importvernet. Dette tjener både bøndene og resten av matvareindustrien bra på.

Samtidig skyter matvarene til himmels og landbruksminister Sylvi Listhaug kaller aktørene inn på teppet. Fra juni til juli steg matvareprisene med hele 3,1 prosent, noe som ifølge SSB i all hovedsak skyldes matvarekjedene.

LES HER: Kaller matvarekjedene inn på teppet

SSB melder at en god del av prisøkningen settes i sammenheng med nye priser i forbindelse med jordbruksoppgjøret, spesielt når det kommer til frukt og grønt. Prisene for frisk frukt økte med 5,0 prosent, mens prisene på friske grønnsaker steg med 4,4 prosent.

LES HER: Matvareprisene skyter til himmels

Norsk melk er 110 prosent dyrere enn snittet i EU og etter finanskrisen har prisforskjellen på landbruksprodukter bare blitt større og økt fra 60 til 80 prosent i snitt.

LES HER: Så dyr er norsk melk

Det er fasiten.

 

Tror vi at den trenden skal snu? Neppe. Snart går man fra fire store matvarekjeder til tre, noe som medfører mindre konkurranse og sannsynligvis enda dyrere matvarer.

Så hva skal til for at vi får rimeligere matvarer i Norge?

Jeg tror det fins bare én løsning, og det er å få redusert importvernet, som utgjør et sted mellom 10 og 15 milliarder kroner i året.

Det vil medføre at flere utenlandske matvarekjeder vil vurdere å etablere seg i Norge, noe som igjen betyr økt konkurranse og billigere varer. Vi vil også få flere utenlandske produkter i matvarehyllene, noe som vil komme oss forbrukere til gode.

Timingen er fantastisk. Til høsten skal regjeringen og landbruksminister Sylvi Listhaug i forhandlinger med EU angående nettopp tollsatsene.   

Et paradoks blir det jo, at på den ene siden skal man forhandle på vegne av den norske fiskeindustrien å få ned tollbarrierene i EU, mens man på den andre siden ønsker å bevare et av de strengeste importregimene i Europa for våre landbruksprodukter.

Dessverre har bøndene, matvarekongene og landbruksprodusentene i mange år hatt alt for mye makt, slik at politikerne ikke har turt å ta kampen om importvernet.

Til høsten får vi svaret om hvor tøff landbruksministeren og regjeringen vil være. Kjør på, Listhaug!