RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ole Eikeland

Finansguttas Lennon & McCartney

Sammen var de dynamitt og skapte over 100 milliarder kroner. Så kom den bitre skilsmissen. Selv sekretæren gjennom 30 år skal nå være ute i kulden.

 

 


Det Tor Olav Trøim og John Fredriksen fikk til i løpet av sine 19 år sammen, er det råeste man har sett i nyere norsk næringslivshistorie.

I 1995 tok skipsreder John Fredriksen Tor Olav Trøim inn under sine vinger. Det var trolig det smarteste han har gjort i sine snart 60 år i shipping og norsk næringsliv.

Fredriksen hadde til da levd et turbulent liv innen shipping med milliarder som kom og milliarder som gikk. Det ene året Norges rikeste, det andre året på randen av konkurs. I 1986 ble han sågar varetektsfengslet i Oslo i flere måneder.

Fredriksen var kjent for å spise opp sine nærmeste medarbeidere. Få holdt ut mer enn noen år. Med Trøim skulle det vise seg å bli annerledes.

Mens Fredriksen var kongen av shipping, og hadde frem til 1995 hatt folk som kunne shipping rundt seg, var Tor Olav Trøim en av kongene innen finans. Han kunne finansmarkedene og som forvalter i Storebrand, hadde han sammen med kompisen Øystein Stray Spetalen, som var forvalter i Gjensidige, herjet på Oslo Børs i en årrekke.

Ved hjelp av finansmarkedene tok Trøim Fredriksen-imperiet til nye høyder. Formuen til skipsrederen gikk fra i underkant av to milliarder kroner til godt over 100 milliarder kroner på det meste i vår.

Fredriksen ga Trøim fri tøyler, noe han ikke skulle angre på. Trøim fikk sin egen sareptas krukke, en pengebinge som etter hvert ble langt større enn Onkel Skrues, til å skape verdier.

«Vil dere ha krig, skal dere få krig»
I 1996 og 1997 raidet de flere svenske rederier, blant annet Frontline og etter hvert ICB Shipping med svensk shippings «grand old man» ved roret, Clarence Dybeck. Det var Norge mot Sverige, Fredriksen mot Dybeck, og en enda bitrere kamp enn den vi vil oppleve i Falun i februar mellom Northug og Hellner.

Jeg var tilstede på generalforsamlingen som skulle bli klimakset i kampen og hvor Fredriksen og Trøim satte Dybeck og ICB Shipping i sjakk mat .

«Vil dere ha krig, skal dere få krig», sa Trøim og Fredriksen til meg rett før generalforsamlingen startet. Krig ble det, hvorav de to norske kamphanene gikk av med seieren.  

 Milliarder i fisk og rigg
Fra rundt 2003 og 2004 gikk ferden først inn i riggmarkedet. Seadrill så dagens lys og i 2005 hentet Trøim inn litt over en milliard kroner i finansmarkedet til å finansiere de første nybyggene i Asia. Deretter raidet han gamle ærverdige Smedvig. Investorene jublet og Trøim og Fredriksen ble de internasjonale finansinvestorenes nye yndlinger.

Aksjekursen til Seadrill gikk fra 12 kroner i første emisjon i 2005, til nesten 300 kroner på det meste tidligere i år.  

Seadrill var en utbyttemaskin og ga i perioder en utbytterente på godt over 10 prosent, noe som er helt vanvittig i de internasjonale finansmarkedene.

Etter at Trøim forlot Fredriksen på sensommeren, kuttet Fredriksen utbytte i Seadrill til null, noe som fikk de internasjonale investorene til å rase. Seadrill er ned over 60 prosent i år, og det vil ikke bli like lett for Fredriksen å hente penger lenger. Fra å ha vært forgudet, er han blitt spedalsk i visse miljøer.

Men rett skal være rett. Utbyttekuttet er ikke alene årsaken til at Seadrill-aksjen har stupt. Den lave oljeprisen som igjen skaper et ræva riggmarkedet med et alt for høyt tilbud av rigger kombinert med en for lav etterspørsel, gjør sitt også.

Men det er ikke bare shipping og rigg som Trøim og Fredriksen jaget etter til vanns. I 2006 snappet Trøim og Fredriksen opp Marine Harvest rett foran nesen på statskontrollerte Cermaq. I løpet av en helg gjorde Trøim en due dilligence og la over 10 milliarder kroner på bordet. Cermaq og staten hadde ingen sjanse.

Etter en litt tung start har også Marine Harvest blitt verdens største innen sitt segment, fiskemat og nye milliarder har trillet inn på Fredriksens allerede svulmende pengebinge.

 

 

«Han var bare en ansatt» og «Jeg er veldig fornøyd med at han ikke er der lenger»
Trøim har også gjort Fredriksen til Norges inkassokonge via Aktiv Kapital.

Det var høsten 2013 at Trøim ga beskjed til Fredriksen at han ville ut av samarbeidet. Det likte Fredriksen dårlig. De ble imidlertid enig i å fortsette samarbeidet over vinteren til de var i boks med en ordentlig skilsmisseavtale, som begge parter kunne leve med.

Det var ikke lett og tiden drøyde. Ryktene gikk i finansmarkedene at ikke alt var ok dem imellom, men utad klarte de å holde fasaden.

Men i september falt bomben. Da gikk børsmeldingene i en rekke selskaper hvor Trøim trakk seg fra de styrene i de fleste, mens Fredriksen-sfæren trakk seg ut av gassfraktvirksomheten i Golar LNG.

I ettertid har det vist seg at dette var en bitter skilsmisse. Trøim og Fredriksen har ikke snakket med hverandre siden slutten av juli. Etter at bomben om skilsmissen smalt og Trøim ble rost opp i skyene av de fleste mediene, skal Fredriksen ha blitt fly forbannet. Han mener Trøim har fått urettmessig mye ros for jobben han gjorde.

I en rekke intervjuer i etterkant har både Fredriksen og tvillingdøtrene Cecilie og Kathrine uttalt seg nedlatende om Trøim, blant annet til VG.

«Han var bare en ansatt» og «Jeg er veldig fornøyd med at han ikke er der lenger».

Ved en rekke anledninger skal det ha kokt over for Fredriksen. Flere av personene som stod Fredriksen nær i en årrekke, har blitt skjøvet ut i kulden. Selv Fredriksens sekretær gjennom 30 år, Gunn Skei, skal ha blitt kastet på dør.

Jeg satt på et bord på Theatercafeen kun rundt fem meter fra Fredriksens tradisjonelle julebord sist fredag. Der var mange av de som vanligvis har vært der, borte. At Fredriksen hadde tapt verdier for over 30 milliarder kroner i løpet av sommeren og høsten, virket ikke som t det gjorde mye på humøret. De beste vinene ble servert og de om lag 30 kompisene og forretningsforbindelsene med Bergens-milliardær Trond Mohn i spissen, festet som bare det.  

Sjekk videon fra julebordet med Kristian Valen her:

video:img3309

 

Neppe noen «Pipes of Peace»
Etter 19 års ekteskap, er det ikke bare Fredriksen som har blitt kjempe rik. Trøim fikk med seg et sted mellom 1,5 og to milliarder kroner ut døren, like mye som han fikk av Fredriksen å leke seg med i 1995. Så spørs det om han klarer å være like suksessfull med sine egne penger, som han var med Fredriksens.  

For fakta lyver ikke. Trøim & Fredriksen var finansmarkedenes Lennon & McCartney. Sammen var de dynamitt og skapte historie, så vil tiden vise hvor suksessfulle de blir hver for seg. Trøim innen gass og Fredriksen blant annet innen shipping, rigg, fisk og ikke minst eiendom via Aker Brygge.

Men det blir nok neppe noen «Pipes of Peace» dem to imellom med det første, om i det hele tatt.