RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ole Eikeland

Jeg er så lei av billige politikere

 


Folkevalgt, vi betaler lønnen din for å bedre samfunnet. Ikke for å komme med billig retorikk.

Nytt år, gir nye muligheter.

Det første politikerne kan gjøre, er å slutte å behandle investorer og næringslivet som folkefiender nummer en. Kutt ut lettvinte skatter og avgifter. Begynn med å spille på lag med de som skaper økonomisk vekst og arbeidsplasser.

Det går mot etterkrigstidens høyeste arbeidsledighet neste år. De siste SSB-tallene viser at ledigheten har kommet opp i 129.000 personer. Ikke siden bankkrisen i 1993 har vi hatt flere arbeidsledige, da det ble registrert 135.000 ledige.

I mellomtiden tjener Jonas og Ap alt for mange velgere på å score billige politiske poeng på formueskatten.

Stein Lier-Hansen, som til daglig leder den mektige arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, varsler masseoppsigelser fra flere store norske selskaper på nyåret.

- Vi er blitt kontaktet av flere store selskaper, fordi de trenger juridisk bistand i forbindelse med at de skal varsle nedbemanninger over nyttår. Det dreier seg samlet om flere tusen arbeidsplasser, sa Lier-Hansen til VG.

- Vi får tidenes høyeste ledighet i Norge, sa Lier-Hansen videre.

LES HER: Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet neste år

Viktige deler av næringslivet i Norge befinner seg i krise, selv om flere statsråder og andre politikere hevder noe annet. Ballen startet å rulle i de oljetunge delene av landet, fra Kristiansand i sør til Kristiansund i vest. I 2016 vil også deler av Østlandet og andre regioner i Norge merke effektene av oljekrakket.
I en slik stund må politikerne stå samlet og kutte ut den billige retorikken.

I fjor var det poseavgiften, i år, flyseteavgiften! Hva er det for noe tull?

Den årlige budsjettprosessen på Stortinget har jo blitt rene komikvelden, hvor selv Ylvis-brødrene ville slitt med å nå opp!

I fjor var det poseavgiften, i år, flyseteavgiften! Hva er det for noe tull?

Våre fremste politikere leker med avgifter for å få budsjettet til å gå i hop, uten å tenke på hvilke enorme konsekvenser innføringen av avgiftene kan medføre for næringslivet og norske arbeidsplasser. I verste fall kan Rygge Flyplass måtte legges ned og så mange som 1.000 mennesker må ut og finne seg ny jobb, enten direkte eller indirekte. Og det i et arbeidsmarked hvor jobber ikke akkurat kommer servert på et fat! Alt fordi politikerne trengte 1 milliard kroner, for å bli enige om et budsjett på godt over 1.000 milliarder kroner!

 

Alle vet at Jonas Gahr Støre og mange av hans likesinnede i Arbeiderpartiet er mot formueskatten. Men Ap og Jonas får veldig mange ekstrastemmer når de slår politisk mynt og kaller det en rikingskatt. Disse såkalte «rike», gjør det dermed klin umulig for Erna og Siv å fjerne skatten. Det på tross av at alle vet at den er døden for gründermiljøet i Norge, hemmer nyskapning i næringslivet og medfølgende ekstra arbeidsplasser.

Hva er det Norge trenger akkurat nå? Jo, nettopp arbeidsplasser.

Hva er det Norge trenger akkurat nå? Jo, nettopp arbeidsplasser.

Men Høyre er heller ikke stort bedre. Alle i det politiske miljøet vet, at hvis Høyre kunne gå med på å innføre en nasjonal eiendomsskatt, ville Ap kunnet bli med på å fjerne formuesskatten. Men det vil ikke Høyre, fordi de også prinsipielt er mot eiendomsskatt.

Eiendomsskatten må heller ikke være høy, og trenger kun gjelde dem med de aller dyreste privateiendommene og næringseiendom, for å få inn de samme inntektene, rundt 10 milliarder kroner årlig.

I mellomtiden tjener Jonas og Ap alt for mange velgere på å score billige politiske poeng på formueskatten.

Konsekvensen er at det dukker opp kommunale eiendomsskatter, som gjør det enda verre for næringslivet. Bra jobba Erna og Høyre!

Rett skal være rett. Litt har politikerne fått til. Selskapskatten er senket og man har satt i gang et massivt løft innen samferdselen.

Min nyttårsbønn til Erna, Siv, Jonas, Knut Arild og Trine, er at dere legger billig politisk prat til siden. Sett dere ned med investorer og næringslivet, finn i fellesskap frem til hvilke tiltak som må til, for å få fart på norsk økonomi igjen. Kun da klarer vi å snu trenden, øke sysselsettingen og får flyttet flest mulig fra NAV og inn i arbeidslivet.

Trenger dere hjelp kan jeg gladelig få med flere av Norges fremste investorer og næringslivstopper til et slikt møte. Det er bare å ringe.

Godt nyttår folkens, så får vi håpe at det løser seg for de fleste i 2016.

Livet er herlig!
Ole