RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ove Mellingen
Sist oppdatert:

Oss lottovinnere imellom

Jeg tror alle en gang iblant har tenkt på hva de skal gjøre om de vinner en skikkelig solid lottogevinst. Sånn mange, mange millioner kroner.
Yngvar Borgersen (til venstre) med fru Berit her i Skien, vant over 100 millioner kroner for noen år siden.
Yngvar Borgersen (til venstre) med fru Berit her i Skien, vant over 100 millioner kroner for noen år siden.

Jeg kjenner et par familier som har vunnet virkelig mye.

De som vant mest, Yngvar Borgersen med fru Berit her i Skien, vant over 100 millioner kroner for noen år siden. De bestemte seg for en rekke ting, som at ungene fikk en solid sum hver etc. og så satte de av en god sum til «moro». Moro vil blant annet si Odd. Fotballaget. I et intervju på Tv Telemark for et par år siden fortalte Yngvar (foto) meg at de hadde brukt mer enn ti millioner kroner på fotballaget.

Og har vært med i styre og stell i klubben siden.

Han andre jeg kjenner, en kollega, vant en noe mer beskjeden sum, men fem millioner kroner lar seg også høre. Han valgte å gi noe til ungene og pusset opp hytten som ligger ved rivieraen.

Altså i Bamble.

Ikke noe dårlig valg det heller.

I VG her en dag kunne man lese om hvordan det har gått med fire andre mennesker som oppfylte drømmen og ble lottomillionærer.

En av dem var Anne Sara Sara i Kautokeino.

En annen var trønderen Gunnar Sjaastad.

Og vi fikk møte ekteparet Helen og Øystein Lauten fra Nærøy.

Anne Sara Sara (tøft navn forresten) vant 4.5 millioner. Hun hadde mistet jobben like før og følte et forhåndsvarsel om at det skulle skje noe spesielt den kvelden. Hun pyntet seg til og med og så kom telefonene fra Hamar.

Til Finnmark Dagblad sa hun den gangen, for mer enn ti år siden:

«Jeg skal bruke penger på å pusse opp huset mitt i Kautokeino, og så skal jeg hjelpe barna mine litt».

Til VG sier hun nå:

«Det forandret ikke livet mitt. Det meste er som før. Men jeg fikk bedre økonomi og kunne gjøre ting jeg ellers ikke hadde hatt råd til». Hun kjøpte seg en ny Toyota Avensis. En nøktern dame altså, Sara Sara.

Hun tok seg et friår etter gevinsten og brukte året til å sy samedrakter til hele familien. Det var kanskje det tøffeste av alt, i de historiene jeg har lest.

Gunnar Sjaastad satte seg på sin Harley Davidson, kjørte til Spania og startet en pub. Dessverre kom han i skade for å kalle puben Rosenborg pub. Men han hadde det visst gøy uansett helt til hotellet der puben lå ble nedlagt og puben gikk med i dragsuget noen år senere.

Helene Lauten og mannen Øystein sier dette til VG:

«Vi er ikke blitt lykkeligere. Livet er som før. Men vi bygde stor garasje, pusset opp huset, og gjorde i stand kjelleren».

VG spør om hva de vil gjøre om de vinner en gang til. Fruen antyder noe om leilighet i Syden, men Øystein er mer nøkterne og klar da han tar replikk på konens syden-drømmer:

«Jaså, tror du det? Først trenger vi å bytte traktor».

Det er sikkert bra at folk er nøkterne og ikke «tar helt av».

Sannheten er jo, som det sto på russekortet til en mye omtalt partileder: Det er bedre å være rik og frisk en fattig og syk.

Ganske mye bedre også tror jeg.

Og siden vi er inne på sannheter:

Langt på vei har vi jo vunnet i lotto, de fleste av oss som er født i dette fantastiske landet. Både sånn til hverdags og spesielt en lys onsdagsmorgen med sommertid, snart påske og våren som banker på døren, mellom snøbygene.