RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ove Mellingen
Sist oppdatert:

Tinderløp

Jeg satt i hyggelig lag med noen yngre medlemmer av familien. Vi hadde et trivelig måltid på en restaurant. Noen av dem er i fast forhold. Noen er single. Og noen er vel i det mer tåkelagte landskapet midt imellom.
Foto: Ove Mellingen

De snakket om Tinder og de andre sjekkestedene på nett, omtrent som man snakker om vær-apper. Om yr.no, om weather.com, pent.no og den slags.

På samme måten som man sjekker temperatur og værutsikter for morgendagen og helgen, så sjekker mange om de kan finne kjærlighet på nett.

Jeg må innrømme det hele virket noe fremmed for meg. Jeg har for så vidt hatt min del av singeltilværelsen og også faste forhold. Jeg har både vært gift og blitt skilt, vært samboer og bodd alene, men dette var en verden jeg bare så vidt hadde hørt om. Mest i spøkefulle sammenhenger på jobben, der et par kolleger har delt velvillig med seg av mer og mindre muntre opplevelser i nettdatingens underfundige verden.

En av dem som satt rundt bordet var blitt alene for noen måneder siden. Han fortalte ganske åpent at han hadde lagt opp noen Tinder-date’er i de kommende dagene, siden han hadde litt fri. Dette var i et forholdsvis urbant og større bymiljø, men jeg var likevel overrasket over hvor uproblematisk han snakket om det. Det var lite hinder, det var mye Tinder, det var et regelrett tinderløp mellom minst tre-fire dater. Og han bladde mellom de aktuelle, han sveipet over på telefonen der vakre, unge kvinner smilte lurt til ham.

Det sies fra mange kanter at ensomhet er vår største folkesykdom. Røde Kors har gjort det til et av sine mange viktige områder, knyttet til den generelle folkehelsen. TV2 kunne for en tid tilbake formidle forskning fra professor Bruce Rabin som har jobbet med dette i mange år. Professoren fra University of Pittsburgh Medical Center i USA sier rett ut at de har funnet beviser for at ensomme mennesker er sykere enn folk som ikke er ensomme. «De har flere fysiske og psykiske helseproblemer enn de som føler seg koblet til andre». Han framholdt videre: «Når man er ensom, produserer hjernen stresshormoner som for eksempel kortisol. Dette kan føre til depresjoner. Faktisk kan sosial omgang hjelpe en med mild eller moderat depresjon»

Ensomhet skal man altså ikke kimse av, selv i et helseperspektiv. Ensomhet tar tak i en som en jernklo. Og klarer man ikke å slå tilbake kan det medføre både tunge tanker og depresjoner. Det å føle seg alene kan være fryktelig krevende. Derfor skal jeg på ingen måte verken stigmatisere, banalisere eller latterliggjøre dem som gjerne vil finne varme, nærhet og kanskje kjærlighet på Tinder. Eller noen av de andre digitale treffpunktene. Jeg ser til og med i den mer kulørte formen for dagspresse, som Dagbladet og VG, at ganske mange som er mer eller mindre halvkjendiser, ofte med tv-skjermens flakkende bilder som generator for kjendisstatusen, forteller at det var på Tinder de «traff» hverandre. Så jeg skjønner at dette er i ferd med å bli «av-tabuisert».

Men jeg skal heller ikke legge skjul på at jeg føler dette kanskje gjør folks indre tanker og lengsler, folks mest personlige følelser og drømmer, til butikk, til salgsvare og det er ikke uproblematisk. Det er ikke vanskelig å se at smarte digitale forretningsfolk gjør folks sårbarhet om til egen formue.

De snakket om Tinder og de andre sjekkestedene på nett, omtrent som man snakker om vær-apper.

På nettet finnes det altså mange slike steder – og jeg ser enkelte redaksjonelle publikasjoner rangerer dem, gir terningkast og karakterer. På en slik liste står:

  • Elite singles
  • Zoosk
  • Match
  • be2
  • Victoria Milan
  • Academic singles
  • C.date
  • next love

Jeg tror det var rangering av kvaliteten.

Tidligere har jeg skrevet om en annen type kopling eller mer konstruert kjærlighet. Jeg skrev om norske menn som gifter seg med kvinner fra fattigere land enn vår velsignede plass i solen. Som Thailand, Filippinene og Cuba. Den gangen fikk jeg en del kjeft. Fra begge «sider». Både dem som var imot og dem som var for slike forbindelser. Mitt poeng var at jeg har ingen rett til å stemple eller kritisere andre menneskers valg i kjærlighet, om de behandler hverandre med respekt og alle får det bedre.

Jeg var forresten også innom at en del norske kvinner fant seg ektemenn fra Tyrkia. TA har blitt kontaktet av flere kvinner fra Telemark som hevder at de ble lurt av tyrkiske menn. Like etter at forhold og ekteskap hadde vart i sju år, ble det slutt. Da satt den tidligere så kjærlige tyrkiske mannen igjen med norsk pass. Og i minst et tilfelle viste det seg at han hadde en kone «på lur» i Tyrkia, som plutselig kom til Norge.

Kjærlighetens irrganger er det slett ikke lett å bli klok på. Verken når det gjelder en selv, eller andre. Og dette endrer seg hele tiden. Nå med mer og mer utbredt form for digitale hjelpemidler for å finne seg en kjæreste.

Om dette gjør at noen som er ensomme og ulykkelige, blir både glade og elsket, så har jeg ingen som helst rett til å stemple det mindreverdig. Selv om jeg skal innrømme jeg er skeptisk. For når alt kommer til alt så er det gamle ordet helt rett:

Størst av alt er kjærligheten.