RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ove Mellingen

Ustabile folk, med massiv makt, behandler hverandre som drittunger

Uærlighet er nærmest mellomnavnet til Donald Trump.

President Donald Trump ankom Singapore søndag. 
President Donald Trump ankom Singapore søndag.  Foto: Evan Vucci (AP)

Verden holder pusten mens kaospilot president Donald Trump er i Singapore. Ingen vet riktig hva den ekstremt ustabile presidenten kan finne på. Men vi krysser fingrene for at verdensfreden står seg ut uken. 

Donald Trump klarte å fornærme de andre lederne i G7 i Canada denne helgen. Spesielt klarte han, på ganske grovt vis, å fornærme vertskapet i Canada, med statsminister Justin Trudeau i spissen. Trump tvitret at Trudeau er «uærlig og svak». Han burde jo vite ganske mye om det temaet, uærlighet er nærmest mellomnavnet til den amerikanske presidenten. Og hans stab som nå stort sett består av tilbedende nikkere, fulgte opp. 

USAs president Donald Trump tas imot av Canadas statsminister Justin Trudeau og hans kone Sophie Gregoire Trudeau. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Handelsrådgiver Peter Navarro stjal det gamle sitatet fra en annen kjent amerikansk politiker Madeleine Albright og påsto at det «finnes et spesielt sted i helvete» for enhver statsleder som driver uærlig diplomati mot president Trump. Madeleine Albright brukte det forresten for 25 år siden, som FN-ambassadør, når hun jobbet for kvinners rettigheter: «There’s a special place in hell for women who don’t help each other». Så den spesielle plassen i helheimen er altså ikke først og fremst for folk som ikke hyller Trump. 

Presidentens økonomirådgiver Larry Kudlow omtaler Trudeaus ganske presise oppsummering av Trumps uforutsigbare utspill, nye tollsatser og en regelrett handelskrig «som et knivstikk i ryggen». Trumps heiagjeng vet hva sjefen vil høre. Kudlow la til at Trump ikke hadde noe annet valg enn å reagere som han gjorde, og begrunner det med det kommende toppmøtet i Singapore. «Presidenten aksepterer ikke å bli dyttet rundt av en kanadisk statsminister. Vi kan ikke ha noe av at Kim ser amerikansk svakhet nå», sa Kudlow. 

Hva vil skje under møtet med Donald Trump og Kim Jong Un?

Trump ødelegger altså forholdet til sine nærmeste land, som et vikarierende motiv for å virke tøff foran diktatoren fra Pyongyang. Det som utspiller seg på verdensscenen for øyeblikket er ufattelig. Ingen ville ha gjettet dette for tre år siden. Og det er ganske sikkert farligere enn mange er klar over. Ustabile folk med massiv makt behandler hverandre som drittunger og først i rekken står Trump og anerkjenner og heier tilsynelatende på en massemorder og diktator som Kim Jong-un, (det finnes enorme konsentrasjonsleirer i Nord-Korea), mens seriøse statsledere som Merkel, Trudeau og Macron blir behandlet som dritten under skoene hans. 

Det sies at i hele Trumps karriere har Trump operert på den måten. Som eiendomsbaron i New York og nå som president i verdens mektigste militærmakt. Så får vi se da at gangstermetodene fra det lugubre utleiemarkedet på Manhattan, er det som skal til for å sikre nedrustning på den koreanske halvøy. Jeg må innrømme jeg er en smule skeptisk.