*Nettavisen* Nyheter.

Europa i endring: Polske Tusk og italienske Mogherini nye EU-topper

Før var det geografi og personlige egenskaper som avgjorde EUs toppstillinger. I dag er det politisk tilhørighet. Denne gangen kom det dårlig ut for oss. Men en skandinavisk-talende kan ta over allerede om to og et halvt år.

I kveld valgte EUs statsledere den polske statsministeren Donald Tusk til ny president for Det europeisk råd og den italienske utenriksministeren Frederica Mogherini til høyrepresentant for EUs utenrikspolitikk. For Norge og våre evner til å bli lyttet til i europeiske spørsmål ville situasjonen vært helt annerledes om danske Helle Torning-Schmidt ble president og nederlandske Frans Timmermans ble utenrikstalsmann.

I politikk og diplomati, som i foreldrerådet og kommunestyret, er tilhørighet og tilgjengelighet viktig. Erna Solbergs, Vidar Helgelsen og Børge Brendes muligheter til både å få anledning til å møte og kommunisere med Thorning Schmidt, ville vært langt lettere enn det språksvake polakken Donald Tusk. Likeledes har Hollands Timmermans langt tettere bånd til Norge enn Italia unge og ubeskrevne politiker Mogherini.

Tidligere ble det lagt stor vekt på toppledernes geografiske opprinnelse og personlig kompetanse. Var de den rette for jobben? Tony Blair var altfor utadvendt og ville dominert fullstending den internasjonale scenen hadde han blitt utnevnt i stedet for den langt mer ukjente og langt mindre karismatiske Lady Ashton for fem år siden. Men det var akkurat ett ukjent blad EUs statsledere ønsket. En som ikke ville stjele blitzen når Sarkozy eller Merkel gikk ut av bilen og inn i toppmøtets arena.

Skulle man i dag tillagt vekt på geografisk tilhørligheti ville det vært en representant fra Sverige, Finland eller Østerrike som ville stukket av med seieren.

I dag er det den politiske tilhørigheten som er avgjørende. Donald Tusk hadde støtte fra den konservative partigruppen, EPP (European Peoples Party). Mogherini ble backet av det europeiske sosialistpartiet S&D. I forkant av toppmøte holdt de to partigruppene hvert sitt forbredende møte i henholdsvis Paris og Brussel.

Det er uten tvil takket være Europaparlamentets harde arbeid for å tvinge EU-lederne til å forholde seg til resultatet av siste valg som har fremtvunget denne utviklingen. For når kommisjonspresidenten ble valgt utfra politisk farge, måtte utnevnelse av de to andre postene sørge for en viss grad av politisk likevekt. På denne måten gikk det politisk prestisje i utnevnelsen av både Presidenten og høyrepresentanten for utenrikssaker.

Om to og et halvt år går mandatet til Tusk og Morghini ut. Da vil vi få se hvorvidt det var lurt å legge språkevner til side. Var det ikke det vil Finlands nye internasjonale stjerne, den konservative og språkmektige Alexander Stubb, kunne seile opp som favoritt. Han snakker også skandinavisk. Ikke dumt for noen og enhver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.