Siste: Ny norsk regjering oppnevnt i Brussel!

I dag la den ny-utnevnte presidenten i Europakommisjonen, Jean Claude Juncker, frem sammensetningen av EUs regjering for de neste fem år. For Norge er opprettelse av en egen visepresident for EUs nye energiunion svært viktig. Topp-plasseringer til våre nordiske naboland er også til fordel for Norge.

Etter å ha diskutert 54 utkast til kabal for struktur og medlemmer, har Juncker i dag lagt frem en helt ny og politisk tung ledelse. Nå skal den på høring i Europaparlamentet før den tiltrer 1. november.

Slutt på resirkulering

Av de syv visepresidentene er alle eksisterende eller nylig avgåtte stats- og utenriksministre. Tiden er over for å sende avdankede politikere til Brussel.

Øst-Europeisk dominans

Fire av Junckers visepresidenter er fra landene som har lidd under sovjetisk og jugoslavisk diktatur og ettpartisystem etter Den andre verdenskrig: Bulgaria, Slovenia, Latvia og Estland. I tillegg er presidenten i EUs råd fra Polen. Man kan lure på hva som går rundt i hodet på Erik Solheim nå som Europa ledes av representanter fattige land fra Sentral- og Øst-Europa?

For som Solheim sa i 1998: Tar EU inn de fattige landene i Øst-Europa skal jeg revurdere mitt EU-standpunkt. Vel Erik: Your time has come!

Finske erfaringer

Flertallet av EUs øverste ledelse er fra land som har kjempet i generasjoner for å løsrive seg fra sovjetrussisk dominans og for å forankre landene sine til et fritt og demokratisk styresett. Akkurat som Ukraina forsøker i dag. Den finske ex-statsminister Jyrki Katainen, representerer også et land som har måttet bakse med Putins autoritære forgjengere. Disse landenes samlede erfaring på toppen av Europakommisjonen lover en klar og tydelig europeisk stemme overfor Russlands regime. Det skal vi i Norge være glade for.

Finland har god erfaring med å skape arbeidsplasser ved å legge til rette for et konkurransedyktig næringsliv. Finland har også verdens beste skolesystem.

Energiunion - et nytt eurosamarbeid

Konflikten med Russland har vist at EU må slutte å belage seg på import av russisk gass. Utnevnelsen av den nylig avgåtte Slovenske statsministeren Alenka Bratusek som ansvarlig for Energiunionen, er et klart tegn på en langt yngre og antakeligvis mer dynamisk energipolitikk enn den eldre tyske konservative Gunther Öttinger. Bratusek vil bli ansvarlig for å definere og trekke opp hvordan EUs nye flaggprosjekt, energiunionen, skal se ut. Norge arrangerer en egen energidialog med EU den 25. september. Der har Regjeringen en god anledning til komme med signaler om hvordan Norge ønsker energiunionen skal se ut.

Da gjelder det å se på mulighetene. Med en energiunion kan EU sørge for nye kilder til gasslevering til landene i øst. Det kan for eksempel bety finansiering av gassrør fra Nordsjøen og videre innover mot øst. Eller et rør under Oslofjorden og ned gjennom Sverige til Polen. Et slikt rør ble planlagt for ti år siden men ble funnet for dyrt. Regjeringen så ikke den politiske dimensjonen. Vi telte kun på om det var kommersielt lønnsomt der og da. Slik er det med en regjering i et land som lever i europapolitisk isolasjon.

Svensk TTIP

EUs forhandlinger om en ny og banebrytende handelsavtale med USA vil ledes av Cecilia Malmstrøm fra Sverige. Det kan være til fordel for Norge fordi vi er avhengig av å få vite hva USA og EU-landene blir enige om. For senere å kunne tilpasse oss. Vi må ikke glemme at vi er i konflikt med Kina, Russland og står utenfor EU og USAs nye handelsavtale. Det er rom for at næringslivet våkner - men NHO er ser ut til å være mer opptatt av å beskytte hjemmemarkedene til Orkla og Tine. Gårsdagens arbeidsplasser skal sikres.

Dansk konkurranse

Likeledes er det alltid en fordel med en dansk kommissær i en viktig stilling. Margrethe Vestager fra partiet Det radikale venstre, vil være ansvarlig for EUs konkurransepolitikk. Det er et sentralt område for norsk petroleumsnæring som ønsker skattereduksjon for petroleumsvirksomhet i Barentshavet, verftsindustrien som konkurrerer med spanske verft, Telenor og bankene, som alle deltar i og konkurrere på EUs indre marked.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.