RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Paal Frisvold

Toppmøtet EU - Kina: En tragedie for Norge.

I dag  fant det første toppmøte mellom EUs ledere Van Rompuy, Barroso og Schulz og Kinas President Xi sted i Brussel. Etter det historiske møtet i forrige uke med President Obama, markerer dette nok endring på den internasjonale arena: Samarbeidet mellom regionene skyter fart. Dette er en tragedie for Norge som står alene utenfor EU.

Forhandlinger om økonomi, energi og menneskerettigheter

EUs toppledere og Kinas president drøftet først og fremst økonomiske og handelspolitiske forhold. Men Presidenten i Europaparlamentet Martin Schulz bekrefter at han reiste flere spørsmål om Kinas manglende respekt for menneskerettigheter og la vekt på at det var viktig at disse spørsmålene kom på bordet når man diskuterte økonomi og handel. "Europaparlamentet vil sørge for at EUs forhold til Kina er balansert" sa president Schulz.

En rekke problemstillinger EU-landenes næringsliv har i Kina ble tatt opp med den kinesiske presidenten. Men ingen nevnte noe om norsk næringsliv eller den totalt frosne politiske dialogen mellom Norge og Kina etter at Nobelkomiteen gav Nobels fredspris til menneskehetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010.

Under møtet sa President Xi at Kina ønsker å bidra til EUs nye energi- og klimapolitikk og at de må finne en løsning på EUs antidumpingtiltak mot kinesiske solcellepaneler.

dxxTQNzmtjs

 

Milliardkontrakter

Presidenten hadde med en næringslivsdelegasjon på over to hundrede bedriftsledere som signerte kontrakter for flere milliarder euro under besøket i Tyskland, Frankrike og Belgia.

I fjor inngikk Island en handelsavtale med Kina og nylig trådde en avtale mellom Kina og Sveits i kraft. Det viser at i EFTA-familien, hvor Norge er med, finnes det ingen solidaritet, mens i EU-familien står alle landene sammen i forholdet overfor andre land og regioner.

Investeringsavtale

Høyt på dagsorden for dagens møte i Brussel stod forhandlingene om en ny investeringsavtale mellom EU-landene og Kina. Direkte investeringer står kun får skarve to prosent av den totale verdien av samhandelen. Dette er begge parter enige om må økes. Men da må også forholdene legges til rette for at investorer fra EU-landene kan føle seg trygge. Kina må respektere intellektuelle rettigheter, de må gi utlendinger anledning til å etablere egne selskaper uten kinesisk majoritets-eie, og de må etablere et juridisk rammeverk man kan stole på. Det vil si at det ikke må være politisk påvirkelig.

Forhandlingene startet i januar i år og ventes ferdige i løpet av 2015.

Norsk næringsliv alene

Lykkes EU og Kina og bli enige om en ny investeringsavtale vil norsk næringsliv bli stående i en svært dårlig posisjon da vi vil være det eneste landet i Europa uten samarbeidsavtale om markedsadgang og beskyttelse av investeringer med Midtens rike, som i 2030 er forventet å gå forbi USA og bli markedet med høyest kjøpekraft i hele verden.