Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Preben Gløersen

Rasismens åpne sår

I forkant av de siste VM-kampene har FIFA og de deltagende nasjonene markert sin avsky mot rasisme. Dette var også tilfelle under VM i 2006.
David Beckham spilte i løpet av sin karriere 115 kamper for England. Under VM i 2006 forsøkte han å mane tilskuerne til økt toleranse, med varierende grad av hell.
David Beckham spilte i løpet av sin karriere 115 kamper for England. Under VM i 2006 forsøkte han å mane tilskuerne til økt toleranse, med varierende grad av hell. Foto: (foto: scanpix)

Litt på klokken fem, den 1. juli 2006, stod jeg bak et cornerflagg for å se en VM-kvartfinale på Veltins-Arena i Gelsenkirchen. Det var Portugal mot England, Cristiano Ronaldo mot sin United-lagkamerat Wayne Rooney, Svennis mot den engelske pressen og min kamerat Schræder mot en relativt stor bratwurst med løk.

Rett før avspark skulle FIFA også markere sin antirasismedag.

Luis Fígo snakket først om toleranse – til lettere buing fra publikum.

Så kom applausen da Beckham kom med den engelske oversettelsen.

Rett bak meg lå begeistringen for et fargerikt fellesskap å duvet i det som – etter at taket på arenaen var trukket for – var igjen av Ruhr-områdets ikke fullt så friske sommerluft.

Begeistringens kilde var en større, skallet engelskmann med skumle tatoveringer. I mitt hode så det umiddelbart ut som han hadde kjørt et imponerende antall kilometer på motorsykkel og gav faen i det meste annet mens han var opptatt av å slåss mot slappe britiske immigrasjonslover ved hjelp av barkrakkene på alle serveringsstedene han stoppet innom underveis.

Fordommene mine var med ett skamfullt avlivet og jeg følte meg flau og naiv som ikke hadde sett at vi levde i et 2006 hvor spillerne der ute på gresset representerte grenseløse kulturelle verdier som til sammen utgjorde en universell og inkluderende identitet for alle verdensborgere.

Akkurat den formen for flauhet varte i kun to minutter.

En engelsk spiller ble fratatt ballen, og den portugisiske gjerningsmannen ble raskt minnet på sitt afrikanske opphav, og hva en større engelsk kar rett bak meg mente om nettopp dét.

Følg Prebens VM-blogg med nye innlegg hver dag under VM her: https://www.nettavisen.no/meninger/prebengloersen

Lyst på mer VM-moro? Hør Preben og resten av gutta i Fifth Official podcasten sin egen VM-quiz:

https://www.fifthofficial.no/single-post/2018/06/11/Fifth-Official-VM-Quiz

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).