RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Preben Gløersen
Sist oppdatert:

TIM CAHILL HAS DONE IT AGAIN!

Tim Cahill er Australias store fotballegende.

RINGREV FORAN MÅL:  Takket være Tim Cahills scoringer mot Syria karret Australia seg til VM i Russland.
RINGREV FORAN MÅL:  Takket være Tim Cahills scoringer mot Syria karret Australia seg til VM i Russland. Foto: William West (AFP / NTB scanpix)

Australia 

 ANZ Stadium i Sydney, den 10. oktober 2017: En 37 år gammel Tim Cahill scorer to mål i Australias 2-1-seier etter ekstraomganger mot Syria, slik at hans lag avanserer videre til de interkontinentale play off-kampene i kvalifiseringen til VM. Ser man tilbake på Cahills karriere, er han selve personifiseringen av Australias ånd, og han har dukket opp ved enhver viktig anledning i Australias moderne fotball.


Innvandring

Australia er et land av innvandrere. På 1800-tallet kom de i horder fra Storbritannia; deporterte fanger og sønner som ikke var førstefødte, og som søkte muligheter på andre siden av jordkloden, hvor ny jord åpenbarte seg og gull ble oppdaget. Etter andre verdenskrig arbeidet Australia aktivt med å øke sin befolkning, og mange overlevende fra krigen på jakt etter et nytt sted å bo ble ønsket velkommen. Fra krigens slutt til 1960 reiste over tre millioner europeiske immigranter til Australia.

Immigrantenes innflytelse er synlig gjennom de mange fotballklubbene som ble stiftet i Australia i denne perioden. Klubber som Pan-Hellenic, Sydney Croatia, Preston Makedonia, Melbourne Croatia, South Melbourne Hellas og St. George Budapest forteller hvor immigrantene kom fra og hvilken fotballkultur de hadde med seg. Mange år senere, under VM i Tyskland i 2006, kunne man se resultatet da Australia stilte med en tropp bestående av seks spillere med kroatisk bakgrunn, tre med italienske røtter, og tre spillere med opphav i henholdsvis Tyskland, Hellas og Makedonia. En av dem med kroatisk bakgrunn var Mark Viduka. I kampen mot nettopp Kroatia ble han markert av Josip Simunic, kroaten som han tidligere hadde spilt sammen med i Melbourne Knights og som er født i Canberra. Simunic sparte ikke på kruttet i kampen mot sitt fødeland. Han ble utvist etter at den engelske dommeren Graham Poll hadde gitt ham tre (!) gule kort.

Til stede på 2-2-kampen mellom Australia og Kroatia var også den legendariske australske fotballkommentatoren Les Murray. Han har spilt en viktig rolle i å øke fotballens popularitet i Australia. Det faktum at han opprinnelig het Laszlo Urge og ikke snakket et ord engelsk da hans familie emigrerte fra Ungarn til Australia i 1957, understreker den europeiske innflytelsen over australsk fotball.

Gjennom historien har innflytelsen vært tilsvarende mindre fra de mer nærliggende områdene i Sørøst-Asia. Da Kina møtte Australia til landskamp i Sydney i 1923, var det lokale korpset usikre på den kinesiske nasjonalsangen, så de valgte isteden å spille ”For He’s a Jolly Good Fellow”. I nyere tid har imidlertid australierne fått større bevissthet rundt Kina, blant annet ved at Kina i 2015-2016 var den nest største leverandøren av innvandrere til Australia.

Påvirkningen fra de mer nærliggende områdene av verden er også synlig gjennom Tim Cahill. Hans mor er fra Samoa, og FIFA måtte avsi en kjennelse for at han skulle få lov til å representere Australia, siden han som juniorspiller hadde spilt kamper for sin mors fødeland. I 2006 var innvandrersønnen Cahill uansett klar, på den største scenen av dem alle – VM i fotball.

I åpningskampen i gruppe F ledet Japan 0-1. Inn fra benken kommer Tim Cahill og scorer Australias første VM-mål noen sinne. Så scorer han igjen, kampen er snudd på hodet, Australia vinner – og skulle til slutt kvalifisere seg videre til åttendedelsfinalen.

De australske kommentatorene var takknemlige:

Neill's long throw, goalkeeper's come, hasn't got there! Harry Kewell, and a toe-poke from Tim Cahill! Australia have done it! Six minutes to go and it's a landmark moment for Australian football!”

“Aloisi, Cahill ... Cahiiiiiiiiiiiill ... TIM CAHILL HAS DONE IT AGAIN! What a goal by Tim Cahill! 2-1 Australia! Oh, it's a wonderful moment in Kaiserslautern, and Tim Cahill has come off the bench and maybe won the match for the Socceroos. Magical stuff!”


Oval ball eller fotball

I Australia har fotball lenge kjempet om oppmerksomheten mot andre ballspill som rugby og australsk fotball. I de senere år har fotballen klart seg bra. Hvis man regner ut fra antall australiere som deltar på regelmessig basis, er fotballen nå landets sport nummer én. For Tim Cahill var det uansett ikke noe valg, med tanke på morens frykt for risikoen ved rugby og hans engelske fars forkjærlighet for fotballen. Samtidig har han både nevøer og fettere som er profesjonelle rugbyspillere, og man kan se arven fra Australias mer brutale ballspill i den fysiske måten Tim Cahill spiller fotball på. Som for eksempel under VM i 2010.

I åpningskampen i gruppe D var det spilt 56 minutter på Moses Mabhida Stadium i Durban, Sør-Afrika. Tyskland ledet 2-0. Tim Cahill bestemmer seg for å hive seg inn i en takling av Bastian Schweinsteiger som ifølge dommeren kvalifiserer til rødt kort. Australia tapte til slutt 4-0, og Cahill ble suspendert i den påfølgende kampen mot Ghana. Her ville en australsk seier gi dem plass i åttendedelsfinalen, men kampen endte med 1-1 og flybillett hjem.

For mange var Cahills takling av Schweinsteiger et soleklart rødt kort. I et slikt lys var utvisningen av Australias stjernespiss en naturlig del av opp- og nedturene som kommer og går gjennom VM-historien; de er heltens byrde – av og til blir han på egoistisk vis stående over de døde likene av sine lagkamerater. Men for andre, som i Australia har vokst opp med ovalformede baller og ”aussie rules”, var utvisningen urettferdig. Den australske TV-kommentatorens første reaksjon var “a straight red looks very harsh indeed”.


Australias ideal for en idrettsmann

Bygg opp eksplosiv kraft i dine legger, ha riktig timing, bruk armene og nakken, vær modig. Dette er Tim Cahills tips for hvordan du oppnår suksess i luftrommet innenfor motstanderens 16-meter. Og Cahill vet hva han snakker om; han scoret tross alt 21 Premier League-mål med hodet, kun slått av en 20 cm høyere sjiraff i samme periode – den 2,01 meter høye Peter Crouch.

Cahills konkurranseinstinkt og ”no nonsense”-tilnærming gjenspeiler bildet av den tradisjonelle australske idrettsmannen. Aboriginene som kom til Australia for tusener av år siden måtte være sterke for å overleve de utfordrende omgivelsene. Det samme gjaldt europeerne som bosatte seg i nyere tid. Som den australske journalisten John Hallows en gang skrev: “Oppfattelsen av den evige solen , sanden, og ubebygde områder er en sentral del av forståelsen australiere har som utgangspunkt for sine holdninger”. Under VM i 2014 viste Tim Cahill frem ferdighetene som er nødvendige for å overleve den profesjonelle fotballens utmark da han scoret Australias peneste mål noensinne.

Datoen er 18. juni 2014, stedet er Porto Alegre sør i Brasil. Det er spilt 20 minutter mellom Nederland og Australia i gruppe B, og Arjen Robben har akkurat sendt sitt lag i ledelsen. Nederlenderne tror de er trygge – TV-sendingen viser fremdeles reprisen av Robbens mål – idet Australia plutselig kontrer.

Tim Cahill forsøker å gjøre seg spillbar dere han løper fremover på banen, men blir presset ut i en vanskelig posisjon mot venstresiden av Nederlands 16-meter. Samtidig kommer et høyt innlegg fra høyre som han vanskelig kan få kontroll over. Isteden bruker han venstrefoten til å fyre av gårde en dundrende volley forbi den nederlandske keeperen, via tverrliggeren og inn i mål.

Kraften bak Cahills volley representerer den fulle kontrollen som enhver sann kunstner vil kreve. Hvis kunstverket er rotete er det meningen at de skal være rotete, og hvis det er stilrent er det meningen at det skal være stilrent – som i dette tilfellet. Situasjonen er den samme uansett om Cahill har vært angripende midtbanespiller bak spissen eller selv bekledd rollen som spiss. Tim Cahill spiller nemlig ikke noen bestemt angripende posisjon; han spiller en angripende sinnsstemning. De australske kommentatorene var enige:

“Tim Cahill! Can you believe it! He has done it again! Tim Cahill equalises for Australia and produces another golden moment in World Cup football. That’s an unbelievable strike, Tim Cahill, that is the goal of this tournament and many tournaments prior!”

Tidlig i 2018 forlot en 38 år gammel Tim Cahill Australia til fordel for sin gamle engelske klubb Millwall, for å overbevise Australias trener Bert van Marwijk om at han kunne konkurrere på det høyeste nivået og dermed fortjene en plass i årets VM-tropp.

Det endte med at Cahill ble inkludert. Aldringens sanne ansikt vil nok kunne peke i retning i at det var en feil beslutning. Ser man på historien var det absolutt rett. I et geografisk isolert land som ikke har kjempet moderne kriger mot noen av sine naboer, og som dermed har få hendelser som hele nasjonen husker, verdsetter australierne de samlende øyeblikkene som idretten bringer – de verdsetter et symbol som Tim Cahill.

  Tim Cahills mål mot Nederland under VM i Brasil i 2014:

Følg Prebens VM-blogg med nye innlegg hver dag under VM her: https://www.nettavisen.no/meninger/prebengloersen

Lyst på mer VM-moro? Hør Preben og resten av gutta i Fifth Official podcasten sin egen VM-quiz:

https://www.fifthofficial.no/single-post/2018/06/11/Fifth-Official-VM-Quiz